Българският януари в Австралия



23-01-2014 11:49 | Любомир Тодоров

„Времето ще бъде преобладаващо, със значителни български тенис успехи над Сидни и Мелбърн”.  Така би могла да звучи предварителната метеорологична прогноза на Австралия за месец януари 2014 година, в рамките на шегата.

А сега сериозно: този месец е най-успешният за родния ракетен спорт от гледна точка на това, че през него най-силните ни състезатели при мъжете и жените записаха исторически постижения. И ако може по него да се гадае какъв ще бъде сезонът, българският тенис го чакат още много хубави моменти.

На 10 януари Цветана Пиронкова спечели първата си титла в турнир на WTA в Сидни. Тя сложи край на дългото чакане след триумфа на Маги Малеева в Бирмингам през 2003 г.

Цвети затвори устата на критиците, след като по пътя си победи три тенисистки от топ 10, нещо което българка не беше правила след Маги в Москва през 2002 г. „Вече знам, че мога да победя всяка една на корта”, каза пловдивчанката при завръщането си в България, което е знак за заслужено порасналото й самочувствие.


Григор счупи поредния си рекорд, като достигна четвъртфинала в Мелбърн и в него беше близо до победа над световния номер едно. Пак през януари - на 27-и, българинът ще отбележи и дебюта си в топ 20 на класацията на АТР.

Ако на някого му се струва малко четвъртфинал в Големия шлем, ще кажа, че тези 360 точки се повече от полагащите се 250 за титла от турнир категория „АТР 250” и за финал в по-високата категория „АТР 500”, където се начисляват 300 точки. За престижа и славата да не говорим.

А всъщност Пиронкова и Димитров блеснаха за първи път заедно отново в Австралия и пак през януари, по време на турнира за смесени отбори „Хопман къп” през 2012 година. Цвети и Гришо записаха гръмки победи над съставите на Дания и Съединените щати и заеха престижното трето място в Пърт. Общото между двата месеца е и мощната подкрепа на българите от трибуните.

Тези млади и успели хора вече са се превърнали в пример за подражание и допринасят изключително много като истински спортни посланици на България за положителния образ на страната ни, която иначе влиза в световните новини главно с негативни явления.

Григор и Цветана ни поразглезиха с успехите си, които водят до големи (и не винаги реалистични) очаквания. Затова нека се опитаме да не ги укоряваме при следващи загуби през сезона. Защо спецификата на тенис календара означава много турнири по света и много двубои срещу най-добрите. В този спорт не може с успех в едно-единствено планетарно или континентално първенство да си под прожекторите цяла година и да печелиш награди във всевъзможни анкети.

Така че да бъдем по-умерени в евентуалните критики, макар че силно се надявам през 2014 година да има още няколко български месеци – например в световните столици Париж, Лондон и Ню Йорк.

Любомир Тодоров
, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA, специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини