Гришо през сълзи: След такъв мач боли (обновена)



22-01-2014 10:47 | Станко Димов

Григор Димитров трудно сдържаше емоциите си по време на пресконференцията след двубоя с Рафаел Надал. Както е известно българинът отстъпи с 1:3 сета и напусна турнира, но въпреки това спечели симпатиите на 15 000 на „Род Лейвър Арина” и още милиони по света със сърцатата си игра.

Емоциите в Григор бяха толкова силни и той се разплака още на корта, а положението не се промени и при срещата с представителите на медиите.

„Да, имаше сълзи, но трябваше да боли. И това боли. Чувствам се разбит. Имах очаквания към себе си. Не исках просто да изляза на корта и да играя...разочарованието е огромно. Тенисът стана изключително физически и само най-силните продължават напред”, сподели Григор след двубоя.

„Надал? Какво да кажа за него? Той е голям човек! С него имаме страхотни битки, надявам се, че и в бъдеще ще се срещаме на корта”, сподели още българинът.

Димитров с мъка отговаряше и на въпросите за пропуснатите сетболи в края на третата част. „Най-много съжалявам за втория сгрешен форхенд”, призна Гришо.

ЕТО И ПЪЛНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ДИМИТРОВ:

- Как мислиш, че ще гледаш на този мач след време - като на пропусната възможност или като на крачка в развитието ти?
- В момента чувствата ми са смесени. Може да се каже, че съм разбит. Трудно е да се загуби такъв мач, особено когато е първият ми 1/4-финал от Шлема. Не очаквах нищо по-малко от победата. Поздравявам Рафа, той е изключителен боец. Имали сме страхотни битки преди и се надявам да ни предстоят още. Сега нямам търпение да се върна отново на корта и да се подготвям за още такива мачове. Да, много съм разочарован, няма защо да лъжа за това. В крайна сметка трябва да си направя изводите, да извлека позитивите и негативите от мача, след което да продължа напред. Доволен съм от сегашното положение и отново искам да поздравя Рафа. Той изигра страхотен мач. Физическата му подготовка се оказа решаваща в края. За мен той не е един от най-добрите в света, а най-добрият в момента. Надявам се да имаме още битки помежду си занапред.

- Разменихте си няколко думи на мрежата след края на мача. Какво ти каза той?
- Не искам да разкривам какво ми каза. Двамата се уважаваме изключително много - на корта и извън него. Той ми пожела успех, разбира се - обичайните неща. Знам, че отново ще се изправя срещу него. Двамата се разбираме и често се шегуваме, което е страхотно. Той е прекрасен човек. Поздравления за него и целия му щаб. Просто така се случва в мачовете от Шлема.

- По какъв начин последните две седмици се отразиха на самочувствието ти и на желанието да се развиваш?
- Да, определено това е добре за самочувствието ми. За това работим толкова усилено и може да се каже, че това е вид награда за усилията. За мен достигането до този 1/4-финал е огромно постижение. Имах очаквания към самия себе си. Целта не беше просто да играя, а да играя добре. Това определено е най-голямото разочарование, което съм преживявал. Все пак обаче целта ми си остава същата - 1/4-финали, 1/2-финали и финали на големите турнири. Това ме мотивира да тренирам. Да, пророних няколко сълзи, но е нормално. Трябва да боли и наистина е  така - боли ме.

- Трудно ли ти бе в четвъртия сет след двата загубени и оспорвани тайбрека?
- Не беше лесно. Определено не беше никак лесно. Може би бях леко пренавит, а Рафа се оказа по-издръжлив физически и се справи по-добре от мен в четвъртия сет. Въпреки че имах проблясъци в някои моменти, не мисля, че Рафа ми даде особено много шансове в сервис геймовете си. Сервисът му бе наистина добър, но като цяло и двамата имахме проблеми на моменти. Продължавам да мисля, че Надал е различен от всички други тенисисти. Дори да знаеш какво можеш да очакваш от него и да си подготвен, ситуацията пак се развива в негова полза. Все пак се вълнувам, наистина. Четвъртият сет можеше да се развие и по друг начин - зависеше от началото. Неприятното е, че изходът не бе в моя полза.

- Рафа каза след края на мача, че ти имаш всички качества да станеш велик шампион. Означават ли нещо за теб тези думи?
- Хубаво е да чуваш подобни неща. Поласкан съм. Но докато не се случи наистина, каквото и да казват, няма значение. Ние двамата се познаваме, имаме си уважението един на друг. Оценявам това, което е казал, но все пак мисля, че имам да извървя дълъг път и трябва да усъвършенствам играта си. Имам чувството, че през последните две седмици, макар да не показах най-добрия си тенис, все пак направих прогрес. Всъщност, работата, която свърших през последните няколко месеца, има ефект. За мен, на този етап, това е най-важното. Хубаво е сега да си почина малко и после да продължа напред.

- Спомена физиката на съперника в четвъртия сет. Смяташ ли, че това е едно от нещата в теб, които трябва да подобриш?
- Мисля, че да. Според мен всеки един тенисист трябва да е перфектен физически, защото това е едно от най-важните неща в днешно време. Всички момчета са силни. Разбира се, за да стигна до там, трябва да си платя цената. И все пак има много аспекти, които трябва да подобря. Имам много работа за вършене. Когато изляза на корта или отида във фитнес залата, не мисля само за следващия ден, а гледам напред в бъдещето.

- Ако можеше да върнеш времето назад, как щеше да изиграеш онзи форхенд във втория сетбол в третия сет? Притесняваше ли се за него?
- А какво ще кажете за първия сетбол? Повече се ядосах заради него. Какво да ви кажа? Боли. Доволен съм, че взех това решение. Когато вземеш решение, не поглеждаш назад. Така е в живота: правиш грешки, но всичко е минало. Ще трябва да го оставя зад мен. Това беше тежък удар (разплаква се). Изборът е труден. Сигурен съм, че можех да постъпя по различен начин. Но по време на мача всичко се решава за части от секундата. Топката или е вътре, или е аут.

СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ НА ГРИШО С РАФА

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини