Николай Драгиев пред Tennis24.bg: Психическата нагласа на Григор ще бъде ключова срещу Надал



21-01-2014 08:49 | Станко Димов

В сряда сутрин (не преди 05:00 часа) Григор Димитров ще се изправи на „Род Лейвър Арина” срещу световния №1 Рафаел Надал. Залогът – участие на полуфинал на Откритото първенство на Австралия. По този повод Тennis24.bg потърси мнението на някои от най-изтъкнатите спортни журналисти, които следят изкъсо случващото се на турнира в Мелбърн.

Такъв е Николай Драгиев, който отлично познавате от коментарите в „Евроспорт”, както и от страхотните материали, които пише за Tennis24.bg (виж блога на Ники Драгиев тук). Има ли шансове Гришо срещу Рафа и кои са фаворитите на Николай Драгиев в Мелбърн, прочетете в следващите редове:


- Има ли шансове Григор срещу Надал в сряда?
- Разбира се, но все пак Надал е абсолютен фаворит. Едва ли има по-труден съперник от него и Джокович и не случайно тези двама играчи заемат първите две места в ранглистата. За да победи Григор, мисля че ще трябва да се комбинират няколко фактора - Григор да играе на свръхвисоко ниво и да го прави в продължение на дълго време, Надал да има лош ден и да допуска грешки, нещо което се случва много рядко, особено на Голям Шлем. Все пак в предишния мач на Надал се видя, че и той не е непобедим, въпреки, че стигна до победа с 3-0 сета. Нишикори демонстрира ясно, как трябва да се играе срещу него. В крайна сметка най-важното нещо според мен ще бъде психическата настройка на Григор, дали ще излезе, за да изиграе един добър мач и да се забавлява, или наистина вярва, че може да победи. Голям плюс е това, че разполага в момента с опитен тренъор, който добре знае как да го подготви за такава среща.
    
- Каква разлика виждаш в играта на Григор в сравнение с преди (в Шлема по-конкретно)?
- Много по стабилен от дъното на корта, сравнително малко грешки и значително подобряване на сервиса, което му позволява да печели лесно повечето си подавания. И най-важното, самочувствие и зрялост, която сякаш липсваше през миналия сезон на участията му в турнирите от Големия Шлем.
  
- Илюзия или реалност е да видим Григор на заключителния турнир на АТР в Лондон в края на годината?
- Изобщо не е илюзия, ако сегашното представяне на Григор се превърне в стандарт в турнирите от Големия Шлем. и ако спечели една две титли на други турнири, това е постижимо. Смятам, че трябва да се поставят високи цели и тази е напълно постижима.

- Кой е твоят фаворит на Australian Open (и в двете схеми)?
- От това което видяхме до момента, съм най-впечатлен от Джокович и мисля, че ще е много трудно да бъде спрян по пътя му към пета титла. При жените финал между Азаренка и На Ли изглежда най-вероятен. След като спаси мачбол срещу Шафаржова, китайката влезе в страхотен ритъм и играе с много самочувствие и лекота.    

Още по темата:

Явор Геронтиев пред Tennis24.bg: Григор намали евтините грешки

Любомир Тодоров пред Tennis24.bg: От голямото каре, Рафа е най-удобен на Гришо

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини