Григор Димитров: Тепърва ще играем с Милош на големите сцени



18-01-2014 15:07 | Станко Димов

Пресконференция на Григор Димитров след победата над Милош Раонич в III кръг на Australian Open:

-    От всички двубои, които си играл, как оценяваш този от гледна точка на удовлетвореността?
-    Определено съм доволен, че преминах през този мач. За мен това е просто още една победа. Мисля, че това няма да е последният път, когато играя срещу Милош. За мен е чудесен трамплин, че успях да достигна до втората седмица на турнира, нещо, за което говорех много. Тренирах много, научих си домашното и за мен това беше една очаквана стъпка. Така че съм много щастлив, че достигнах до втората седмица в турнира.

-     Колко важно беше търпението днес?
-    Много. Много. Условията за игра не бяха лесни. Беше малко ветровито и определено не беше лесно. Милош е един от тенисистите, които притежава най-добрият начален удар в света. Затова трябваше просто да бъда търпелив и да изчакам моя момент. Много съм щастлив, че играх на този корт, имаше много публика, което придава допълнително добро чувство в края.

-    Можеш ли да посочиш едно или две неща, които смяташ, че Роджър (Рашид) е променил, след като започнахте съвместна работа?
-    Той ми дава много добри съвети преди конкретен двубой срещу конкретен състезател, които ми помагат да се справя по-добре на корта. Ние работим заедно вече 4 месеца, мисля, че вече се познаваме много добре. Мисля, че ни предстои още много. Мисля, че едно от най-позитивните неща от съвместната ни работа е, че с него всеки ден е на 100%. Нито повече, нито по-малко. Така че когато имаш такава рутина, нещата започват да се получават.

-    Как се справяш с огромните очаквания, които има към теб?
-    Да, те играят в главата ми понякога. Определено не е лесно. Разбира се, че всеки може да говори и да казва каквото си иска, не ми пука. Знам какво правя и в какво вярвам. Към мен винаги е имало големи очаквания. Никой не може да очаква повече от мен, колкото аз самия. Точно заради това понякога ми е по-трудно да се справя с напрежението върху раменете ми. Знам, че просто трябва да изляза и да се раздам на 100%. Разбира се, не е лесно, но това е най-доброто, което можеш да направиш не само в спорта, но и в живота. Винаги има върху какво да се работи, какво да се подобрява.

-    Колко те натоварваше Роджър преди сезона. Ти се подготвя в ЛА и Лас Вегас, нали?
-    Да.

-    Натоварваше ли те повече, в сравнение с предишните ти треньори?
-    Не бяха лесни дни, това мога да кажа със сигурност. Имаше период от около 2 седмици, в които нямах почивен ден. Чувствах се така, сякаш получавам заповеди, които трябва да изпълня. Когато той кажеше нещо, нямах друг вариант, освен да го изпълня. Но определено се наслаждавам и съм щастлив от работата с него. Той е страхотен човек и с него имаме добра връзка.

-    Роджър каза, че твоят прякор „Бейби Фед” трябва да бъде забравен. Продължават ли някои от тенисистите или от журналистите да те наричат така?
-    Не, но ти току що го направи.

-    Искам просто да знам дали това е краят на тази глава?
-    О, предполагам. Имам предвид – какво мога да направя аз? Дебатирали сме тази тема много пъти и аз трябва да го кажа високо и ясно, че моето име е Григор. Мисля, че го показвам с всеки изминал ден, с всеки изминал двубой, особено в шлема. Тази страница за мен е затворена.

-    Ти беше по-последователен в сервис-геймовете си през целия двубой. Раонич имаше моменти на спадове и върхове, успя да го пробиеш и беше удивително последователен в твоите сервис-геймове. Как мислиш, че го направи?
-    Имаше няколко неща, върху които трябваше да се фокусирам по време на двубоя. Най-важното нещо бе да сервирам добре и да се възползвам от всяка възможност, която ще ми се открие при ретур. Не е лесно да играеш срещу Милош. Никога не знаеш какво ще дойде като удар от другата страна на корта. Той определено е един от играчите, които притежават най-добър сервис в Тура. Винаги е непредсказуем. Но от моя страна, това, което мисля, че направих добре е, че контролирах двубоя. Не му позволих да се наложи в разиграванията. Когато имах шанс да навляза в корта го правех. Освен това той не успя да се възползва и от втория ми сервис, което също оказва влияние. Имаше малки детайли, които трябваше да коригирам днес за мача.

-    Милош е считан за един от младите таланти, за част от новата генерация в тенис. Това мотивира ли те допълнително?
-    Отново ще кажа – убеден съм, че това няма да бъде последният ни двубой. Сигурен съм, че ще участваме в още много битки. Преди всичко той е страхотно момче. Познавам го от доста време, играели сме заедно като юноши. Сигурен съм, че ще играем още много двубои с него. Жалко, че трябваше да играем на толкова ранен етап в Мелбърн.

-    Чувстваше ли, че това е по-различен, голям мач за теб?
-    Не. Вълнувах се просто от факта, че ще изляза на корта и ще покажа моята играч. Точно затова съм тренирал и съм се подготвял. Работил съм много и мисля, че заслужавам да съм там. Победата си е победа. За мен е просто още една крачка. Всеки един двубой е важен.

-    Мислиш ли, че можеш да спечелиш турнира?
-    Това е страхотен въпрос. Ще ви отговоря след седмица (усмихва се)

-    Това е страхотен отговор.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини