Григор Димитров: Обичам България, но е време за промени



27-12-2013 23:01 | Станко Димов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде специално интервю за предаването „Събитията на 2013 година” по БНТ1. Ето какво каза той пред националната телевизия.

- През изминалата година сбъднахте една от мечтите си – бихте Джокович, играхте с Федерер. Коя е следващата ви мечта?
- Да, определено доста от мечтите ми се сбъднаха, повече от една бих казал. Чувствам, че през този сезон играх един добър тенис и разчитах много на себе си. Чувствам се в една отлична форма. Годината за мен свърши добре. Другата цел е да играя добре на турнирите от Големия шлем, да се представям все по-добре и по-добре и да достигам по-напред.

- От тенис корта в Хасково достигнахте до №23 в световната ранглиста. Кой е най-ценният съвет и от кого го получихте?
- Със сигурност бих посочил моите родители, за всяко едно от нещата, на които са ме научили. Самите те са ми дали тази ценностна система и че винаги съм искал да бъда тенисист. Разбира се, трябваше да мина през много препятствия, много труд, трябва да имаш отбран екип до себе си, така че много от нещата са съчетани.

- Постепенно изграждате този характер на победител. Кой е най-големият недостатък, с който трябваше да се преборите?
- Със сигурност имам недостатъци, но трябва всекидневно да се борим с нещата, които ни заобикалят. Дали ще бъде с треньора, с подготовка, с място, въобще всяко едно нещо влияе на играта. Някои от нещата съм се опитвал да ги оставя на страни, защото в крайна сметка за мен няма кой знае колко голямо значение, защото единственото нещо, върху което искам да се фокусирам, е изцяло да играя тенис, да изиграя добри турнири, добри мачове, да се чувствам във форма, да запазя тялото си в една добра форма. Всички тези неща са съвкупност в едно.

- Вашите победи и вашата игра успя да запали много деца в България, които след като ви видяха на световните тенис кортове се записаха да играят тенис. Какво бихте посъветвали тези деца?
- Аз се радвам да чуя тези думи. Надявам се, че аз съм само едно начало, защото това е един спорт, в който наистина се изисква голяма дисциплина и много отдаденост. Но също така знам, че много от хората не знаят какво означава това нещо, какво трябва да дадеш от себе си, но се надявам, че за в бъдеще тенисът ще се превърне в един от елитните спортове в България.

- През 2013-а година често попадахте в заглавията на вестниците. Кои заглавия обаче предпочитате да четете – тези, които са свързани с вашите победи, или тези, които са свързани с вашия личен живот?
- Определено не мога да избягам нито от едното, нито от другото. Разбира се, че харесвам да слушам много повече за себе си – например как съм играл, или да чуя какво мислят скептиците за мен. Но това са нещата, които ни заобикалят във всекидневието. Харесва ми да държа личния си живот на страни от всичко.

- Вие все по-рядко се връщате в България затова е много интересно да ни кажете как виждате България отвън?
- Гордея се, че съм българин, обичам България! Знам също така, че нашата страна може да бъде едно много по-добро място за живеене, с повече закони, с повече ред, с повече дисциплина. Винаги съм бил горд и съм се чувствал добре, когато съм се прибирал в България. Обичам страната си, все още играя за България (смее се), което е също един признак, но наистина трябва да се направят някои промени.

- В края на годината всеки човек прави лична равносметка, гледа някакси напред. Вие какво си пожелавате за новата година?
- Първото и най-важно нещо за мен е да бъда жив и здрав, това е основното нещо за един спортист. По време на празниците, както винаги, съм в Австралия. За мен всяка една нова година започва с Австралия. Надявам се, че ще имам по-големи успехи за в бъдеще и по-добри представяния. Също така пожелавам на всички българи и на целия български народ една добра година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини