Какъв мач! Федерер на 1/2-финал след драма с Дел По (видео)



09-11-2013 17:55 | Николай Драганов

Роджър Федерер записа втора поредна победа над Хуан Мартин дел Потро, надигравайки аржентинеца с 4:6, 7:6(2), 7:5 в последен за двамата мач от груповата фаза на заключителния "Мастърс" в Лондон.

 

Благодарение на този знаменит обрат Федерер се класира на полуфиналите, където вече го очаква големият му съперник в последното десетилетие Рафаел Надал. Мачът между двамата ще бъде утре от 16:00 часа българско време.

 

Най-успешният играч във финалния "Мастърс" за пореден път показа, че се чувства отлично в зала и успя да пречупи мощния си съперник с повече концентрация и прецизност в ключовите моменти.

 

Голяма заслуга за триумфа на 17-кратния шампион от Големия шлем имаше и лондонска публика, която неистово подкрепяше Федерер след почти всяка спечелена точка, оказвайки и сериозен натиск върху неговия съперник.

 

Мачът не започна никак добре за Федерер, който допусна пробив още в първия гейм, а при 3:1 Дел Потро за втори път взе подаването на своя съперник, след което затвърди за 5:1. Последваха обаче десет поредни точки за Роджър за 4:5. Сервирайки за първата част Дел Потро спаси и две точки за връщане и на втория пробив, но все пак успя да поведе в сетовете.




Втората част бе още по-оспорвана - Дел Потро първи проби за 2:1 в третия гейм, но Роджър и трибуните нямаха намерение да се предават и в шестия гейм резултатът бе изравнен, при това с пробив на 0. Последваха минути на мощни сервиси от страна и на двамата и сетът влезе в тайбрек. Там Федерер бе безгрешен и след два минипробива и отлична игра на начален удар и в близост до мрежата изравни резултата.

 

Драмата бе пълна в решителната трета част, където напрежението непрекъснато растеше и двамата бяха подложени на истинско изпитание. Първо колебание отново имаше при Роджър, който допусна ранен пробив и изоставане с 0:3. В петия гейм обаче швейцарецът върна пробива, а след това след здрава битка затвърди за 3:3. 

 

При 5:5 Роджър успя да се възползва от колебание на съперника си, стигна до 15:40 и още от първия опит взе пробив преднина в ключов момент от мача, изправяйки на крака препълнената с негови фенове зала в Лондон. Дел Потро не се предаде толкова лесно и на свой ред се добра до точка за 6:6 при 40:30, но за радост на лондончани Роджър се измъкна, записа две поредни точки, а на мачбола наниза мощен ас за място на полуфиналите.

 

Федерер вече има 15 победи от 20 мача с Дел Потро, като само преди седмица успя да го надиграе и на четвъртфиналите в Париж в друг изключителен трисетов сблъсък. Днес швейцарецът записа и едва трета победа над играч от Топ 10 през този сезон, като втората бе и въпросния мач в Париж отново срещу Дел Потро.

 

В опит да се класира на 10-ти финал на заключителния "Мастърс", Маестрото ще се изправи срещу своя най-голям и труден съперник - световният №1 Рафаел Надал. В утрешния ден Лондон ще стане свидетел на Епизод №32 от може би най-голямото съперничество в историята на тениса, като до този момент Рафа води с 21:10 победи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини