Григор Димитров - от дома на Стоичков до леглото на Шарапова



29-10-2013 09:57 | Станко Димов

Григор Димитров вече е звезда от световна величина. За такива хора се пише лесно. Прожекторите ги осветяват силно и постоянно. Но невинаги момчето от Хасково е било в техните светлини. Пътят му до световната слава крие своите малки тайни.

Първата среща на репортер от "Труд" с Григор Димитров беше преди 7 години в Барселона. Тогава при едно посещение за репортаж в огромния дом на Христо Стоичков от една от стаите се появи младо, току-що станало от сън момче.
Трето дете на Камата?

В типичния си стил фамозният номер 8 светкавично изстреля: "Това е Гришо - българинът, който ще бие един ден Федерер! Ей, звездата, наспинка ли се, моето момче? Ела бате Ицко да те почерпи с кафенце, с кроасанче..."

Тогава все още феновете не знаеха кой е Гришо. Посещенията му в дома на Стоичков са били немалко, защото младата тенис надежда тренираше в школата "Санчес Касал" в Испания и опитваше да "хване пътя" към големия спорт. Малко по-късно, по време на първия турнир "Труд Мастърс 2006" за ВИП лица от спорта и бизнеса положението беше същото.

В двойка с футболист №1 на България за 1998-а Ивайло Йорданов днешният тенис идол загуби на 1/4-финалите. И никой не се впечатли от краха на 15-годишния тогава талант.

Григор пък гледаше с възхищение специалния гост - олимпийския шампион Марк Росе (Швейцария), и на общата снимка на звездите от турнира се намести до него.

Днес, 7 лета по-късно, е различно. Атлетичният тенисист направи първия голям скок в кариерата си и спечели турнир. Казват, че в месомелачката за супертенисисти, каквато е ATP веригата, добрите се различават от много добрите по купите. Е, българинът вече има купа!

Споменът за гостенчето в дома на Стоичков изглежда много далечен. Григор е на път да се установи в Лос Анджелис, където да е базата за него и екипа му. Не се знае дали за това е настоявал Роджър Рашид, неговият нов треньор. И също дали е съвпадение, че ваканционната къща на любимата му Мария Шарапова е там, недалеч от Ел Ей, в райското градче Манхатън бийч.

Връзката на Маша с Града на ангелите не е от вчера. Тя живя там с годеника си Саша Вуячич, с когото почти стигна до олтара. Сръбският баскетболист играеше в "Лейкърс", баскетболната гордост на града. Имението им струваше 2,8 млн. долара и бе продадено, след като Маша и Саша се разделиха.

А "Лейкърс" тъй или иначе даде Вуячич на друг тим в Националната баскетболна асоциация. Говореше се дори, че Мария не обича да се връща в града, а предпочита Маями, където също има внушително имение. Но явно нещата са се променили. А какво може да промени една жена повече от истинската любов? Общ дом - доста е условно.

Шарапова и Григор трудно могат да нарекат четири стени свой дом в момента. И двамата пътуват непрестанно, турнирите следват безспир. Димитров е изиграл 24 през тази година, от която са минали 43 седмици. Едва ли ще прекарват много време в общата си база за тенис и личен живот.

Но къщата в Манхатън бийч е мястото, където Мария си почива от всичко. Нарича я "невероятно място". Въпреки че руската красавица не крие - Лос Анджелис навява и неприятни спомени. "Най-хубавите ми моменти там са от времето, когато съм играла на турнири - признава тя в интервю за сайта на WTA, женската тенис асоциация. - Имам и много приятели, но моето място е Манхатън бийч."

26-годишната Шарапова е ВИП клиент на един от най-тузарските ресторанти край Ел Ей - италианския "Ла Соста", който се крие в една от гънките на крайморския път на юг от вилата в Манхатън бийч. Мястото е романтично, а равиолите (според Мария) - фантастични. В Града на ангелите времето минава по "Робертсън булевард" - сравнително приемливо като цени място и за простосмъртни, макар и пълно с бутици.

Харесва пиците на "Коза" и рибните деликатеси на "Крафт" - две от горещите места за състоятелни хора в Лос Анджелис. Вероятно скоро там ще седне и с Гришо, защото за двамата се задава рядък период за почивка в края на годината.

Двамата очевидно се разбират отлично. Имат сходен, леко небрежен стил и не си вирят носа. 22-годишният Григор обича да пуска майтапи в интервютата, да се шегува и на корта, да не говорим извън него.

Преди няколко дни, когато питаха Шарапова дали е бременна, рускинята отговори именно в стил "Гришо": "Не, просто хапнах повечко от бонбоните Шугарапова и коремът ми се изду." Тя е кръстник на сладките изкушения, които са едно от най-успешните бизнес начинания.

Нейният образ е по-близо до холивудски в момента и нормално Гришо с пълна сила печели известност по света не само с изяви на корта. А приказният Манхатън бийч в южните покрайнини на Лос Анджелис е перфектното място за общия им дом. И както се казва - нека младите да се обичат!

Тя е №22 в парите, той е №22 на тенис
Как добре си пасват...

Мария Шарапова е номер 22 в класацията на сп. "Форбс" за най-добре печелещи спортисти в света. Григор Димитров е номер 22 в световната ранглиста на ATP. Шарапова е първата дама на спорта, когато става дума за приходи. Тя прави по 29 милиона долара на година. Само $ 6 милиона от тях идват от изявите на корта.

Останалите са от страхотни рекламни договори. Наричат я Кралицата на бизнеса в тениса, което е показателно. Най-новият проект са бонбонките "Шугарапова" - световен хит, който едва не я накара да направи нещо доста щуро. Руският секссимвол бе на път да смени фамилията си на Шугарапова, но бе разубедена от огромната кохорта адвокати и мениджъри край нея.

Най-сериозният спонсорски договор на Хубавата Маша е с "Найк" - 70 милиона долара за 8 години. Фирмата я ползва като свое лице в тениса. Кадрите от големи турнири редовно улавят надписа "Мария", който краси маратонките , специално изработени за суперзвездата.

Наричат я "Мис Порше". Луксозната марка автомобили я хареса за посланик в спорта. Говори се, че е подарила последния модел, който получи от завода, на Григор... Слухове.

Сред големите спонсори на явлението "Шарапова" са "Евиан" (минерална вода), "Хед" (тенис ракети и екипировка), както и "Самсунг". Корейският гигант я избра за лице на таблетите "Галакси", които превзеха бързо пазара.

Григор е №22 на тенис, но в рекламните договори е далеч назад. Харизмата му го прави любимец на публиката, но за големите фирми все още не е цел.
Пред Шарапова в класацията на "Форбс" са само "акули". Начело е Тайгър Уудс, който печели от голф и много повече от реклами - по около 78 милиона долара на година.

Номер 2 е Роджър Федерер със 72 милиона долара годишно. Нашият "Бейби Федерер" гони 2 милиона, но е сигурно, че големите пари ще дойдат при условие, че големите победи станат обичай за Григор.

В списъка на "Форбс" Шарапова е №2 след Федерер от света на тениса. Трети е Новак Джокович (№29) с 27 млн. долара годишно.

Звездите за него
Христо Стоичков:

"Гришо вече стана Григор. Много пъти е идвал при мен в Барселона, гледали сме го в семейството ни като наше дете. Но той вече е мъж, върви смело напред и си гони мечтите.

Освен с огромен талант впечатлява и със своето поведение. Винаги внимателен, любезен и показващ добро възпитание. В един момент си мислех, че от толкова скромно дете не може да стане голяма звезда. Но след като го гледах за първи път на корта, разбрах, че там той е друг. Боец с твърд характер. И нямах съмнение, че ще направи страхотна кариера. От малък знаеше какво иска и как да го постигне. Следва пътя си търпеливо, а пропаданията от време на време са просто неизбежни за един млад и харесван от жените спортист. И те само правят големите му победи по-сладки!"

Борис Бекер:
"Григор Димитров е отличен тенисист и много ми харесва, но трябва да наблегне повече на тренировките и на дисциплината. Качествата ги има. Григор може да бъде звезда от Топ 10.

Гледах го как играе срещу Рафаел Надал в Монте Карло. Беше отличен. Не го сравнявайте с Федерер. Това му тежи. Роджър е великан в тениса. Спечелил е всичко възможно.

Дали връзката с Мария Шарапова му пречи? Напротив! Маша е истински професионалист в тениса и ще му помогне да доразвие качествата си."

Новак Джокович:
"Той има капацитета да играе на много, много високо ниво, защото е страхотно талантлив тенисист.

Представя се еднакво успешно на всякакви настилки и го показва с всеки турнир. С неговия стил на игра може да си помислиш, че би се представял най-добре на бързи кортове, но в Монте Карло показа - играе еднакво добре и на клей. Неслучайно там вкара мача си с Надал в три сета. Още не е в групата на най-добрите под Топ 4 - тези, които са доказали, че умеят да печелят срещу голямата четворка - като Ферер, Бердих, Вавринка и Цонга. Но времето работи за него."

Джон Макенроу:
"Това момче има талант и е заобиколен с правилните хора, но никой не знае какво има вътре в него. Какво носи в сърцето си. Димитров показва, че притежава всеки удар, който можете да си представите. Засега не е толкова бърз в краката като Роджър Федерер и не притежава тази експлозивност, но е по-висок от него.

Димитров е истински талант, роден да играе тенис. Разбирам защо хората говорят толкова много за потенциала му да спечели турнир от Големия шлем.
За това момче не съществуват граници."

Назаем от "Труд".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини