Неочакваният скок на Григор Димитров



21-10-2013 14:04 | Александър Иванов

По традиция за малкото български спортисти, които имат качествата да постигнат успех на международно ниво, разстоянието между "Осанна!" и "Разпни го!" е твърде кратко и често се изминава със скоростта на светлината. В това отношение не се различава и ситуацията с Григор Димитров, който спечели две титли от Големия шлем при юношите и моментално получи прозвището Baby Federer, но направи доста по-бавен от очакваното преход към мъжкия тенис и бързо беше заклеймен като поредния пропилян талант.

 

Неговите противоречиви резултати, вариращи от победи и много силни мачове срещу водещите тенисисти до разочароващи загуби и ранни отпадания срещу на пръв поглед непретенциозни съперници, не убедиха в противното. Но неочаквано на фона на представянето си през втората половина на сезона в петата си година при мъжете Димитров успя да спечели мечтаната и дългоочаквана първа титла от календара на АТП. Той направи важната първа крачка, след като изигра впечатляващ мач и победи световния номер 3 Давид Ферер с 2:6, 6:3, 6:4, за да триумфира на турнира от сериите АТП 250 в Стокхолм.

 

Двадесет и две годишният хасковлия успя да спечели едно от последните си състезания в сезон, който започна с обещаващ първи финал в Бризбейн, но премина през неубедително представяне в големите турнири. И все пак Димитров ще остави зад гърба си на най-добрия си сезон, в който спечели първа титла, записа рекордните 33 победи, удвои спечелените средства от наградни фондове до близо 2 млн. долара и достигна върховото в кариера си 22-о място в световната ранглиста.

 

"Всъщност целта ми в началото на сезона беше да стигна топ 20. Но един ден може да промени всичко. Остават два турнира до края на годината (в Базел и Париж). Ако продължа да се представям добре, имам добър шанс да вляза в топ 20. Ако ли пък не - няма да съм разочарован от постигнатото до момента", коментира Димитров пред сайта на ATП след триумфа в Стокхолм.

 

Необичайно постоянство

 

В първия си финал българинът игра добре, но загуби в два сета от Анди Мъри. При втория си опит обаче той демонстрира много силна, агресивна и тактически правилна игра, за да се справи с един от най-добре защитаващите се играчи в световния тур.

 

Димитров не се поддаде на емоциите след загубата на първия сет и на моменти отчайващите спасявания на Ферер, а продължи да играе много спокойно и търпеливо, с добре обмислени атаки и дълбоки удари от дъното на корта. В играта му отсъстваха обичайните необмислени рискове, прекалено пасивната игра в ключовите точки и физическите проблеми.

 

"В Бризбейн бях много неспокоен и се опитвах да печеля бързо точките. Този път знаех, че трябва да остана в мача. Играех срещу много силен съперник, страхотен боец. Това е победа, която ще помня цял живот", заяви Димитров, който загуби само един сет по пътя към титлата.

 

"Това е важен успех не само за мен, но и за България. Хората трябва да видят, че всеки може да успее. Щастлив съм, че успях да постигна нещо подобно. Надявам се, че хората оценяват победата и че тя ще мотивира малките деца и хората в клубовете да работят още по-здраво", добави той.

 

Бърза промяна

 

Когато в последните дни на септември Димитров напусна академията Good to Great, където тренираше от края на миналия сезон, за да се премести в Лос Анджелис, той получи много сериозни критики. Българинът беше обвинен, че иска да отделя повече време за приятелката си Мария Шарапова, отколкото за тренировки.

 

Той обаче изтъкна други причини - различия в идеите за развитие и необходимост от промяна. Димитров избра за треньор австралиеца Роджър Рашид, работил с част от най-големите таланти в спорта като Лейтън Хюит, Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга. Резултатите и най-вече промяната в поведението му бяха мигновени.

 

"Моят треньор върши много неща с мен. Мисля, че много помага, когато си наистина организиран и имаш добра структура около теб. Хубаво е, че си партнираме и че започнахме отношенията си с турнирна победа. Това е ново за мен. Първото нещо, което направихме, беше да отидем във фитнеса. Опитваме се да се придържаме към основните неща, да се концентрираме върху работата срещу конкретните съперници. Очевидно това помогна в правилния момент", коментира хасковлията.

Александър Иванов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини