Брутален Дел Потро укроти Матадора в Шанхай (видео)



12-10-2013 16:50 | Николай Драганов

Хуан Мартин дел Потро се класира на финал в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай, след като записа впечатляваща победа над световния №1 Рафаел Надал с 6:2, 6:4.

 

Гиганта от Тандил изигра един от най-силните си мачове през годината и нанесе едва пета загуба през сезона на Надал и общо четвърта срещу испанеца от 12 мача помежду им. Дел Потро се нареди до Орасио Себайос, Новак Джокович и Стив Дарси, които единствени успяха да надиграят Матадора до този момент през 2013 година.

 

Аржентинецът не спря да тормози Рафа както от начален удар, така и от ретур, а Рафа така и не намери отговор за мощните и плоски удари на Дел Потро от всички точки на корта. От своя страна аржентинецът почти не допускаше грешки, независимо какво опитваше да му предложи Надал в другата част на полето.

 

За почти два часа игрово време Хуан Мартин не се пропука нито веднъж от начален удар и спаси всичките шест точки за пробив, до които Надал успя да се добере в двата сета. 198-сантиметровият аржентинец пък успя да започне с два ранни пробива в първата част и един във втората, които му осигуриха втори пореден финал. Само преди седмица Дел Потро спечели трофея в Токио.

 

Мачът започна с изключително мощна и прецизна игра на Дел Потро, който поведе с 4:0 в първия сет. При 4:1 Рафа имаше точка за пробив, но Дел Потро се справи, а в следващия гейм дори изпусна сетбол в подаването на Надал. Сервирайки за преднина от 1:0 обаче аржентинецът не трепна и с гейм на 0 се доближи до финала след 6:2.

 

Матадора даде всичко от себе си, за да се върне в мача, като с бърз гейм на 0 поведе във втората част, а във втория гейм стигна до 15:40 в подаването на Дел Потро. Гиганта от Тандил обаче показа завидно спокойствие и психическа издръжливост и се измъкна от опасността, а след минути успя и да пробие след може би най-дългия гейм в мача и три спасени точки за пробив от Надал. До края на мача Дел Потро спаси още две точки за пробив в два от своите сервис геймове за 6:4 и победа с 2:0 сета.

 

В опит да спечели 17-та титла в своята кариера Дел Потро ще се изправи срещу настоящия шампион в Шанхай Новак Джокович. До този момента двамата имат 12 мача помежду си, като сърбинът е записал 9 победи в тях. Две от пораженията обаче са именно на твърди кортове, а едно от тях дойде през този сезон на друг "Мастърс" - този в Индиан Уелс.

Благодарение на успеха над Надал, намиращият се под №5 Дел Потро си гарантира и участие на заключителния "Мастърс" в Лондон. Аржентинецът вече има 7 победи и 9 загуби срещу настоящи №1 в ранглистата, като е побеждавал 3 пъти Федерер, 2 пъти Надал и 2 пъти Джокович.

 



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини