Надал: Тенис ще има и без Федерер



18-09-2013 11:31 | Станко Димов

Рафаел Надал сподели, че тенисът ще продължи да съществува и да бъде интересен спорт и след отказването на Топ 4 (Джокович, Надал, Федерер и Мъри), които през последните години доминират тотално.

„Нашата генерация доминира, защото показва постоянство и игра на много високо ниво”, коментира Надал в интервю за ДПА.

„Веднъж казах, че ще бъде арогантно да определяме нашата група (Топ 4) като най-великата част от историята на този спорт. На следващия ден обаче видях много интересна статистика – в последните 34 турнири от Шлема има само един победител, различен от Топ 4 (Дел Потро, US Open 2009). Всичко друго бяхме спечелили аз, Федерер, Джокович и Мъри”, каза Надал.

През кариерата си до момента Надал е имал историческо съперничество както с Роджър Федерер, така и с Новак Джокович. Ето какво каза испанецът за дуелите с тях:

„Това са много специални, но и много различни двубои. С Федерер споделях и продължавам да споделям едно съперничество на корта, което започна със старта на кариерата ми. Изживели сме много красиви моменти на корта. Същото мога да кажа и за Новак. Щастлив съм, че съм бил част от подобно съперничество, че съм имал възможността да участвам в много паметни срещи”.

Рафа също така се изказа в подкрепа на Федерер, който през последните 3 години има спечелена „само” една титла от Шлема.

„Мисля, че той има други приоритети. С времето човек се променя. Не мисля, че неговата най-голяма цел в момента е да се върне на върха на ранглистата. Според мен той иска да остане в играта и да бъде на високо ниво, за да може да печели точно определени турнири, които той иска. Тенисът ще продължи да съществува и след Федерер. Да, играта ще загуби един от най-великите си посланици, но ще продължи да съществува. Същото ще се случи и когато Джокович се откаже, когато Мъри се откаже, когато аз се откажа...”, анализира Надал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини