US Open 2013: Денят на големия финал - Ноле срещу Рафа!



09-09-2013 12:46 | Николай Драганов

Дългоочакваният ден настъпи. Тази вечер в 00:00 часа българско време на „Артър Аш Стейдиъм“ в Ню Йорк за финалния двубой от тазгодишния US Open ще излязат двамата най-добри тенисисти в последните няколко години – Новак Джокович и Рафаел Надал.

 

Още преди началото на турнира повечето специалисти и анализатори прогнозираха, че именно световните №1 и №2 в ранглистата ще се изправят в пряка битка за трофея. Шампионът от миналата година Анди Мъри отпадна безславно, а като изненада може да се приеме и ранното отпадане на Роджър Федерер. Така или иначе, финалът на Откритото първенство на САЩ не е изненадващ.

 

Това ще бъде 12-тия финал на US Open в който един срещу друг се изправят двамата водачи в схемата. 18-те спечелени общо от двамата трофеи означават, че един срещу друг на корта ще излязат в дуел притежателите на най-много титли за първи път от 2002 година, когато е финалът между Сампрас (13 титли) и Агаси (7 титли).

 

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА:

За да се добере до четвъртия си пореден и общо пети финал в Ню Йорк, Новак Джокович се справи последователно и повече от категорично с Рикард Беранкис, Бенямин Бекер, Жоао Соуса и Марсел Гранойерс. Първият изгубен сет дойде в мача срещу Михаил Южни на четвъртфиналите, а след истински петсетов трилър със Станислас Вавринка сърбинът се класира на финал.


Рафаел Надал
от своя страна ще играе на своя трети финал в кариерата, а за да стигне до него надигра Райън Харисън, Рожерио Дутра Силва, Иван Додиг, Филип Колшрайбер, Томи Робредо и Ришар Гаске, като изгуби един единствен сет срещу Колшрайбер.

 

ДОСЕГА НА US OPEN:

Джокович има 45 победи и 7 загуби в Ню Йорк, като е играл на пет финала общо в кариерата си. През 2007 година губи от Федерер, а през 2010 от днешния си съперник Надал. Печели титлата за първи и засега единствен път през 2011 година, отново срещу испанеца, а през миналата 2012 година губи от Анди Мъри.

Рафа Надал е шампион от 2010 година и финалист от 2011 година. Общо на турнира в кариерата си има 40 победи и 8 загуби

 

ФИНАЛИ В ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ:

До този момент Джокович е изиграл 11 финала в Шлема, като има 6 титли и 5 поражения. Точно толкова загуби, но два пъти повече трофеи има Надал – 12 срещу 5. Пет от тези сблъсъка са били помежду им, като Ноле води с 3:2 победи в тях.

 

ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ:

Ноле и Рафа ще се изправят на корта един срещу друг за 37-ми път, което е рекорд от Откритата ера на тениса. Само на финал в турнири от Шлема двамата имат пет срещи, а Ноле води с 3:2 победи. Надал печели US Open 2010 и „Ролан Гарос“ 2012, докато Джокович е краен победител на Уимбълдън 2011, US Open 2011 и Australian Open 2012.

 

Любопитна подробност е, че всички победи на Ноле срещу Рафа в турнири от Шлема идват на финал. В останалите случаи, когато двамата са срещали преди пряката битка за трофея, победител винаги е Надал. Общо двамата са играли 10 пъти в „Мейджър“ турнир, а Матадора води със 7:3 победи.

 

В общата статистика от всички двубои предимството е на страна на Надал – 21 победи срещу 15 поражения за испанеца. През 2013 година двамата се срещнаха три пъти. Ноле се наложи в първия случай в Монте Карло, но Надал отговори с два поредни успеха – на „Ролан Гарос“ и в Монреал. 

 

Що се отнася само до твърди кортове обаче, статистиката отново се обръща в полза на Джокович, който води с 11 срещу 6 успеха. 

 

ТИТЛИ НА ТВЪРДИ КОРТОВЕ:

Джокович и Надал са сред петимата тенисисти с най-много титли на хард от състезаващите се играчи. Ноле е втори в тази класация с 28 трофея (водач е Федерер с 52), докато Надал е зад Мъри и Хюит на последната пета позиция с 14 трофея. 

 

ДЖОКОВИЧ – ФАКТИ:

- Ако Ноле спечели ще се присъедини към списък с още осем играчи със седем титли от Големия шлем. 

- Сърбинът е първият играч след Федерер, който достига четири поредни пъти на финал.

- През 2013 година Ноле има три спечелени турнира – Australian Open, Дубай и Монте Карло и един изгубен финал – Уимбълдън

- Ноле ще остане №1 в света и ще запише седмица №100 на върха по-късно през този месец.

 

НАДАЛ – ФАКТИ:

- Рафа ще изиграе своя 18-ти финал в Шлема. Той дели четвъртото място с Род Лейвър за най-много появи на финал. 

- С победата си на „Ролан Гарос“ през тази година, Надал изравни Рой Емерсън, като двамата имат по 12 трофея. Успех над Джокович ще го изпрати еднолично на трета позиция зад Пийт Сампрас (14) и Роджър Федерер (17).

- Матадора ще се опита да спечели 10-та титла през 2013 година и общо 60-та в кариерата. Последния случай, когато той спечели повече от 10 трофея бе през 2005 година, когато вдигна 11 отличия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини