Големият Лейтън Хюит изхвърли Гиганта от Тандил от US Open



31-08-2013 12:46 | Николай Драганов

32-годишният шампион от US Open 2001 Лейтън Хюит за пореден път показа, че няма бариери пред борбения ми дух, желанието за победа и любовта към тениса и спечели петсетова драма срещу осем години по-младия Хуан Мартин дел Потро след 6:4, 5:7, 3:6, 7:6(2), 6:1.

 

В последен за вечерната сесия мач на "Артър Аш Стейдиъм" двамата направиха истинско шоу, от което победител се оказа не намиращият се на 6-то място в ранглистата Дел Потро, а 66-тия в света, но и бивш №1 Хюит.

 

Големият човек Лейтън Хюит показа уникалния си характер и подчини огромния по габарити аржентинец в двубой, преминал през няколко обрата и продължил над четири часа.

 

Лейтън първи в мача загуби подаването си още във втория гейм, но в третия веднага върна пробива, в петия бе близо до нов такъв и изпусна три брейбола, но в седмия все пак поведе с пробив, който запази до края на частта.

 

Втория сет сценарият бе обратен - Дел Потро загуби подаването си в ключов момент при 4:4, но сервирайки за преднина от 2:0 Хюит също се пречупи, изпусна два сетбола и бе пробит, а малко след това при 5:6 в полза на Дел Потро допусна втори пробив, и резултатът в сетовете бе изравнен.

 

Аржентинецът осъществи обрат в мача след в третата част, която започна с 3:0 в негова полза, но Хюит върна пробива за 2:3, само за да изостане с нов такъв за 2:4, което този път се оказа достатъчно за Дел Потро.

 

В четвъртата част аржентинецът първи се пропука, в шестия гейм спаси две точки за пробив, но в осмия Лейтън се възползва от третата такава и поведе с 5:3. Дел Потро отново показа характер и на свой ред върна пробива в последния възможен момент, което вкара частта в тайбрек. 

 

Там австралиецът бе много по-издръжлив психически и направо отнесе шампиона от 2009 година, като не му даде да вземе дори точка чак до 6:0 след три минибрейка. Дел Потро все пак се разписа веднъж от свой сервис, върна и една брейкточка, но при третия сетбол Хюит бе точен. 

 

Този драматичен четвърти сет и категоричния успех в тайбрека сякаш пречупиха Гиганта от Тандил. В решителния пети сет той бързо изостана с пробив и 2:1, а Хюит спаси две точки за пробив в оспорван четвърти гейм и затвърди. Това съвсем отчая Дел Потро, който в петия гейм отново загуби подаването си. Австралиецът отново затвърди за 5:1, добра се до 40:30 в сервиса на Дел Потро, изпусна първия мачбол, но спечели нов такъв и този път бе точен за крайното 6:1 и 3:2 сета.

 

"Заради това съм още на корта. Заради тези моменти", каза щастливият Лейтън Хюит в интервюто на корта веднага след страхотния успех. Хюит вече има 7 победи и само 1 загуба във вечерни сесии на "Артър Аш". "Невероятно е. Бях развълнуван след първата си победа, защото знаех, че срещу играч като Дел Потро вероятно ще получа шанса да играя на Централния корт. Не знам колко години са ми останали, продължават да ми задават този въпрос, така че просто се опитвам да съм тук, да играя на този корт и да радвам хората", добави австралиецът.

 

В трети кръг Хюит ще се изправи срещу непоставеният руснак Евгений Донски, който се намира под №102 в световната ранглиста.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини