Американският кошмар за Гришо продължи и през 2013 година



27-08-2013 21:23 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров за пореден път отпадна безславно от US Open след поражение с 2:3 сета от португалеца Жоао Соуса в първи кръг на турнира. 95-вият състезател в света надигра Гришо след 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2 в отделните части. Така българинът остава без победа в основната схема в Ню Йорк до този момент в кариерата си.

 

Димитров стартира мача повече от обещаващо и сервираше отлично в първата част, но последва много тежък срив в началния удар на българина, което за съжаление бе използвано отлично от Жоао Соуса, който от своя страна непрекъснато покачваше процентите и качеството на играта си.

 

Така големите надежди за нов сблъсък между Гришо и световния №1 Новак Джокович в трети кръг на Откритото първенство на САЩ, се оказаха напразни. След двубоя Димитров заяви, че физически е бил изтощен в петия сет и затова се е стигнало до тази развръзка.

 

Шампионът при юношите за 2008 година вече пет сезона чака първия си успех в основната схема на US Open, след като през 2009 отпадна в квалификациите, през 2010 не участва, а през 2011 и 2012 загуби съответно от Гаел Монфис и Беноа Пер в първи кръг.

 

Двобоят започна фантастично за Гришо, който за целия първи сет изгуби едва две точки на свой начален удар и регистрира невероятните 86% вкаран първи и 89% спечелени точки, както и 100% на втори сервис. В четвъртия гейм българинът пък се възползва от колебливата игра на Соуса, изпусна две точки за пробив, но при третия шанс бе точен. До края на частта Димитров нямаше никакви проблеми и само за 26 минути поведе със сет след 6:3 гейма.

 

За съжаление тази отлична тенденция рязко се промени в негативен аспект във втория сет. Още в първия си сервис гейм Гришо вкара едва един първи начален удар, изостава с 15:40 и още от първата точка за пробив в мача на сметката на Соуса, португалецът проби. Димитров продължаваше да не може да намира първия си сервис и да печели далеч по-трудно подаванията си, но в седмия гейм все пак успя да върне пробива, при това на 0 за 3:4 гейма.

Последваха обаче нови колебания и нови две точки за пробив пред португалеца, който се възползва от втората, а минути по-късно взе подаването си и изравни сетовете. Достатъчно категорични бяха и процентите за втория сет - едва 36% вкаран първи начален удар, включително три двойни грешки и 56% спечелени точки от първи и 44% от втори сервис.

 

Лошите новини от Ню Йорк не спряха да летят и в началото на третата част, в която Гришо също така сервираше много слабо, изостана с 15:40 и макар да спаси първата точка за пробив, от втората Соуса се възползва, а малко след това затвърди на 0. Ужасната серия продължи с втори пробив на 30 в третия гейм, който означаваше пет поредни гейма в полза на 95-вия в света. Димитров най-после се съвзе и прекъсна тази черна серия с пробив от втората предоставена за целта точка в четвъртия гейм за 1:3, а малко по-късно затвърди за 2:3. За съжаление до края на сета Соуса загуби едва две точки на свой сервис и поведе с 2:1 след 6:4 в третата част.

 

Кошмарната американска вечер за българския мъжки тенис продължи и на старта на третия сет. Двамата размениха по един гейм на 15, но Димитров така и не намираше първия си сервис и логично още в третия гейм изостана с 30:40 и още от първия опит Соуса за пореден път проби. В четвъртия гейм Гришо стигна до 0:40 и от втория опит върна пробива и изравни, само за да допусне нов такъв в петия гейм. Този път португалецът нямаше проблеми да затвърди на 0 за 4:2 в своя полза.

 

Притиснат до стената, Гришо взе седмия гейм, макар отново да спаси точка за пробив, а в осмия дори за втори път в сета върна изгубеното подаване и изравни за 4:4, оставяйки жива надеждата за обрат. Последваха два бързи разменени гейма на 0 за 5:5, след което Димитров макар и трудно взе 11-тия гейм и поведе с 6:5. Въпреки огромното напрежение, нашето момче се добра до 15:40 в подаването на Соуса и успя да го пречупи, възползва се още от първата точка за пробив в 12-тия гейм и с това изравни резултата в сетовете до 2:2.
Още преди да успее да се зарадва, Григор Димитров изигра катастрофален първи гейм на решителния пети сет и загуби подаването си на 0, а във втория Соуса лесно затвърди. Гришо взе едно един свой сервис, а в следващия се добра до 30:30, но не успя да изравни. Някъде в тези минути надеждите ни за първа победа на US Open за Григор Димитров приключиха, тъй като хасковлията за втори път в решителната последна час загуби подаването си, изоставайки с 1:4 гейма.

Последва финална битка отстрана на Гришо, който даде всичко от себе си да върне поне един от пробивите, но в дълъг шести гейм пропусна две точки за пробив, но все пак го изгуби. Соуса спести сили и загуби набързо седмия гейм, а в осмия Гришо се вкопчи здраво, спаси два мачбола, но пропусна нови две точки за пробив и в крайна сметка загуби мача след 6:2 в последната част.

РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини