Тенис в сърцето на Щатите



24-08-2013 12:19 | Станко Димов

Последната седмица на месец август по традиция дава началото на US Open – финалният турнир от тенис турнирите за Големия шлем за сезона. Домакините от Ню Йорк, също по традиция, ще се опитат да предложат надпреварата като най-зрелищна и емоционална в претъпкания от събития календар. Тази година организаторите са развързали допълнително кесията и ще раздадат нечуваните $35 милиона като награден фонд.

През годините US Open е донесъл много радост на родния тенис запалянко. Всички помним успеха на Григор Димитров през 2008-а г., когато спечели турнира, разбира се при юношите. За жалост обаче за хасковлията това са и последните хубави спомени от Голямата ябълка, тъй като от тогава насам има само една победа, която е в квалификациите. През последните две години българинът губи още на старта от тенисисти от Франция – Гаел Монфис (2011) и Беноа Пер (2012).

Този сезон се очертава да бъде различен. Прогресът в играта на Димитров е очеваден, а освен това той за първи път в кариерата си ще бъде поставен в турнира (№25). Мястото му в основната схема означава, че ще може да срещне играч от Топ 8 в трети кръг. Разбира се, ако стигне до него. Нашето момче направи добра подготовка за надпреварата, достигайки до четвъртфинал във Вашингтон и осминафинал в Синсинати. Предпоставките за първа победа в основната схема в Ню Йорк са на лице, сега топката е в полето на Димитров.

Вторият представител на България в турнира ще бъде Цветана Пиронкова. Пловдивчанката изживява може би най-трудния си сезон сред професионалистите, а след US Open има реална опасност Цвети да изхвърчи от Топ 100. Миналата година тя достигна до осминафинал и сега ще трябва да защитава куп точки. За разлика от Димитров, Пиронкова на практика не успя да направи подготовка за US Open. По незнайни причини Цвети отказа турнира в Торонто, а в Синсинати и Ню Хейвън отпадна в квалификациите. Така българката ще започне в Ню Йорк без нито един двубой в основна схема на турнир в Северна Америка за това лято. Лошото при Пиронкова в момента е, че тя е тотално непредвидим играч. Както може да загуби в първи кръг, така като нищо може да стигне и до втората седмица в турнира. Дай Боже да се случи второто.

Кратка ретроспекция на турнира показва, че точно на US Open България има своята единствена титла от Големия шлем. Това се случва през 1984-а година, когато Мануела Малеева триумфира в надпреварата на смесени двойки. 29 години по-късно за каквато и да е титла би било несериозно да говорим, но пък надеждите за достигане до втората седмица в турнира са живи. Или поне така ни се иска.

Какво да очакваме от US Open 2013? За първи път в кариерата си, Анди Мъри ще започне турнир от Големия шлем като действащ шампион. Преди 12 месеца шотландецът сложи край на близо вековното чакане на Великобритания и вдигна първия си „Мейджър” трофей, след като на финала надви в супер драма Новак Джокович. Сега картината е различна – освен като действащ шампион, Мъри започва битките в Ню Йорк и като „световен шампион по тенис”, както пише на трофея му от Уимбълдън, спечелен в началото на юли. Съвместната работа с легендарния чех Иван Лендъл дава забележителни резултати, като в рамките на две години Анди Мъри се превърна в „златна кокошка”, спечелвайки 2 титли от Шлема и олимпийско злато. Впечатляващо!

Освен шампиона, с огромни шансове за триумф в Ню Йорк е и световният №1 Новак Джокович. Сърбинът „дръпна ръчната” през последните месеци, като записа разочароващо представяне в т.нар. US Open серии. Предястието обаче няма нищо общо с основното ястие, така че можем да очакваме Ноле да бъде на 100% мотивиран в Ню Йорк. Той е печелил трофея веднъж, а през последните 3 години неизменно достига до финала, което говори ясно за успеваемостта на Джокера в турнира.

„Краля на клея” Рафаел Надал направи грандиозно завръщане на корта, а успех в US Open може да го изстреля на върха на ранглистата още след турнира. Испанецът няма да защитава точки от миналата година, а по пътя към Ню Йорк разби конкуренцията в Монреал и Синсинати, оформяйки златен дубъл. Така за първи път в кариерата си, Надал ще бъде сред топфаворитите в Ню Йорк. И ако това се случи – от „Крал на клей”, Рафа спокойно може да бъде обявен и за „Крал на хард корт”.

Силните дни на Рафа контрастират остро с представянето на „вечния му съперник” Роджър Федерер. Швейцарецът се срина до №7 в ранглистата, а от началото на сезона е спечелил едва една титла (Хале, АТР 250). Федерер е 5-кратен първенец в US Open, но за последно е достигал до финал през 2009-а година. Последната му титла в турнира пък е от преди 5 години! Наскоро „ФедЕкспрес” навърши 32 години и мнозина вече го отписват за големия тенис, но швейцарецът многократно е доказвал, че притежава необходимите качества, за да триумфира в Шлема. „Изненади” в US Open могат да поднесат също гигантите Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) и Томаш Бердих (Чехия), които имат сериозни успехи на бързите твърди кортове в Щатите.

За първи път от години насам, при дамите имаме два изявени фаворита, в лицата на Серина Уилямс и Виктория Азаренка. Двете не само играха на финала преди година, но започват надпреварата като №1 и №2 в ранглистата. Миналата година Серина зарадва близо 25 000 зрители на „Артър Аш стейдиъм”, след изумителен обрат в последния сет на финала. В дните преди US Open 2013 обаче Вика взе частичен реванш, след като по също толкова драматичен начин надви Серина на финала в Синсинати. Това са основните фаворити за трофея, след като Мария Шарапова обяви, че заради контузия пропуска надпреварата.

Когато обаче говорим за женски тенис, никога нищо не трябва да ни изненадва. Спомнете си какво се случи на Уимбълдън през юли, когато фаворитките на хартия стегнаха куфарите още в първата седмица, а до финала достигнаха Забине Лизицки (Германия) и Марион Бартоли (Франция). Последната сътвори и голямата новина от август, след като сензационно обяви оттеглянето си от тениса. Едва на 28 години, Бартоли предпочете да спре да играе в „точния момент” и напусна сцената като шампион на Уимбълдън. Ниската французойка обаче не смята да спира със спорта. Както самата тя каза – след тенис е време да се отдаде на другата си страст – модерен балет!

Любопитни факти за US Open 2013:
- Шампионът (при мъжете и дамите) ще прибере рекордните 2.6 милиона долара. Ако това са Рафаел Надал и Серина Уилямс сумата ще набъбне до 3.6 милиона долара, тъй като двамата спечелиха US Open сериите (бел.ред. получават допълнителен бонус от 1 милион).
- За първи път в историята над милион ще получат и финалистите в турнира ($1.3
милиона).

Станко Димов, специално за в-к "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини