US Open – българският турнир от Големия шлем



21-08-2013 15:33 | Любомир Тодоров

В понеделник в Ню Йорк започват двубоите от основната схема на последния за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Съединените щати.

Въпреки географската отдалеченост, състезанието в Голямата ябълка спокойно може да бъде наречено „българско”. Причината е, че най-много успехи в Шлема наши тенисисти са записали точно там. Обяснения за този феномен могат да се търсят много, ние ще се спрем на фактите.

Единствената титла за България от Голямата четворка при мъжете и жените е спечелена от Мануела Малеева точно на US Open. През 1984 година тя триумфира на смесени двойки с американеца Том Гъликсън. Самата Мануела си припомни, че в деня на финала се е чувствала зле физически, но стиснала зъби, излязла на корта и спечелила титлата със своя партньор. Турнирът е най-успешен за най-голямата Малеева и на единично, защото тя достигна на два пъти до полуфинал в него през 1992 и 1993 година.

Единственият друг финал с българско участие в Големия шлем беше също в Ню Йорк. Катерина Малеева стигна през 1994-а до мача за трофея на двойки заедно с Робин Уайт (САШ). Сензационният път на двете тенисистки спира на крачка от трофея. Малеева и Уайт отстъпват на Яна Новотна и Аранча Санчес.

Катя е шампионка при девойките през 1984 година. Шест години по-късно Магдалена Малеева също печели титлата. През тази 1990 година Маги е близо до Голям шлем при девойките, след като триумфира преди Съединените щати на Australian Open и на Roland Garros.

Достигналата до №4 в световната ранглиста Малеева записа най-доброто си класиране при жените в Четворката също на „Флашинг медоус”. Тя се класира на четвъртфинал през 1992 година, където отстъпи на… Мануела.

С името на Григор Димитров са свързани успехите при юношите. Хасковлията спечели на 17 години титлата на единично през 2008-а, след като победи на финала в Ню Йорк Дивайн Бритън с 6:4, 6:3. Предишния сезон Гришо и канадецът Вашек Поспишил стигнаха финал на двойки, където отстъпиха на французите Инзерило и Ейсерик.

От Григор Димитров и Цветана Пиронкова очакваме добри новини отвъд Атлантика и това лято. Димитров е поставен под №25 и може да стигне доста напред на US Open. Той би срещнал друг поставен тенисист най-рано в трети кръг, като той ще бъде от първите осем в схемата. Тук е важна и ролята на жребия, защото не е все едно дали ще се изправи срещу Джокович или Надал, или срещу Бердих или Гаске.

След четвъртфинала във Вашингтон и осминафинала в Синсинати Гришо натрупа опит на твърди кортове и самочувствие, което би му помогнало и в Ню Йорк.

Пиронкова стигна до осминафинал на Откритото първенство на Съединените щати през 2012 г. Освен, че това е личен рекорд на пловдивчанката, резултатът беше най-добър за български тенисист там от 1994 година. Сезонът на Цвети е доста колеблив, но тя има навика да изненадва, точно когато никой не очаква чудеса от нея. Трябва да припомня, че преди успешното представяне на US Open миналия сезон, Пиронкова нямаше победа в подгряващите турнири в Синсинати и Ню Хейвън.

Така че само можем да пожелаем на нашите представители да затвърдят статута на US Open като „българския” турнир от Големия шлем.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини