Вердаско - Димитров - 7:6(3), 5:7 - гледайте на живо двубоя



13-07-2013 11:08 | Николай Драганов

Григор Димитров записа три победи на турнира от сериите ATP 250 в Бостад и повтори постижението си от миналата година, когато достигна до полуфиналите. Това е шестият случай, в който Гришо успява да достигне до последната четворка на даден турнир, а негов съперник в опит да се класира за втори път на финал ще бъде Фернандо Вердаско.

 

ПЪРВИ СЕТ: 

Началото на сета не бе никак добро за Гришо, който допусна да бъде пробит още в първия гейм. Вердаско стигна до точка за пробив при 30:40, но Димитров се спаси, само за да позволи нова преднина за испанеца, който този път след мрежа на Димитров поведе в резултата, а след секунди с гейм на 0 бързо затвърди. В третия гейм българинът спаси нови две точки за пробив, една от които след гениално отиграване между краката. В четвъртия гейм испанецът не бе на ниво, изостана с 30-40 но се спаси от втори сервис. Стигна се обаче до втори шанс за Гришо, а неговият съперник го улесни максимално, като допусна двойна грешка за 2:2. Последваха няколко лесни сервис гейма и за двамата, като при 5:4 и 6:5 Димитров стигаше до преднина 15:30, но и в двата случая испанеца успя да обърне резултата, което доведе до тайбрек.

 

Той започна с грешка на Димитров при преиграване на точка, отсъдена първоначално в аут от страна на Вердаско. Минибрейкът обаче бе върнат с нова двойна грешка на испанеца, а малко по-късно той поведе с 2:1. Последва дълго разиграване, в което двамата си размениха на няколко водачеството, но в крайна сметка Гришо се пречупи първи за 1:3. Последва и двойна грешка за 1:4 и ново дълго разиграване при сервис на испанеца, който този път първи сгреши за 2:4 точки. Вердаско взе подаването си, а най-после същото стори и Димитров, само за да сгреши секунди по-късно за четвърти път, което бе използвано от неговия противник, осигурил си сет преднина след 7:3 точки в тайбрека.

ВТОРИ СЕТ:

В първите минути на втората част и двамата претенденти за финал на турнира успяваха да сервират достатъчно качествено, за да печелят своите геймове. В петия гейм Димитров имаше своите шансове да направи нещо по-интересно, повеждайки с 15:30, но испанецът все пак задържа подаваното си. Гришо обаче продължи да настоява при 3:3 в седмия гейм успя да стигне до две точки за пробив, като се възползва още от първия си шанс, повеждайки с 4:3 гейма. Пробивът бе категорично затвърден на 0, като при последната точка Гришо пласира отлична къса топка.

Вердаско взе подаването си и намали за 5:4, като за съжаление в следващия гейм напрежението си каза дума и Гришо позволи да изостане с 0:30 и макар да успя да изравни, Вердаско се добра до точка за пробив, от която се възползва и изравни - 5:5.

Вместо да се допусне сериозен срив, както се е случвало в други двубои, още в следващия гейм българинът стигна до 15:40 в подаването на противника и отново проби от първия опит, а при втората възможност да затвори сета на свой сервис бе достатъчно убедителен, печелейки на 30 след чудесен ас. 



Двубоят между най-добрият българския тенисист и бившият №7 в света е от 14:00 часа българско време и ще може да бъде наблюдаван пряко в Интернет. Линкове за директното излъчване:

ЛИНК 1

ЛИНК 2

ЛИНК 3

 

Димитров започна колебливо турнира и още в първия кръг се измъчи сериозно със 17-годишният Елиас Юмер, който е извън Топ 1000. След обрат 5:7, 6:2, 6:4 Гришо избегна ранното разочарование, но във втория кръг отново бе близо до отпадане. Този път първият сет бе отстъпен на Филипо Воландри с 2:6, но след 6:1, 6:4 в следващите две части се стигна до мач с Хуан Монако. Аржентинецът имаше три победи от три мача срещу нашето момче, но вчера бе надигран категорично с 6:3, 6:2 по пътя към полуфиналите.

 

Фернандо Вердаско успя да надигра на четвъртфиналите своя сънародник и шампион от 2010 година в Швеция Николас Алмагро. През миналата година Алмагро пък достигна до финалите, където отстъпи на Давид Ферер. Именно Ферер спря ден по-рано Григор Димитров през 2012 година. В първи кръг Вердаско отстрани играещият с "уайлд кард" швед Андреас Винчигуера, а след това надигра германеца Ян-Ленард Щруф.

 

До този момент Димитров и Вердаско нямат нито един двубой помежду си. Испанецът е на 29 години и не прави най-силния си сезон, като в момента заема №35 в света. След отпадането на Томаш Бердих и Николас Алмагро, Гришо стана най-високо класираният играч в ранглистата, останал да се бори за трофея. 22-годишният българин е под №29 в света и е поставен под №5 в схемата в Бостад, докато Вердаско е осми.

 

В кариерата си испанецът е спечелил пет трофея, но последният такъв е през далечната вече 2010 година. Тогава Вердаско вдига купите в Барселона на клей и в Сан Хосе на хард. През 2009 триумфира в Ню Хевън на хард, през 2008 на клей в Умаг, а първата му титла е четири години по-рано – през 2004 на червените кортове във Валенсия. Испанецът има и 12 загубени финала, като най-високо му класиране в Бостад е през 2008 година, когато отново играе полуфинал.

 

Ако успее да победи своя именит съперник, Димитров ще повтори успеха си от началото на година, когато в Бризбейн се класира за първи път на финал и загуби от Анди Мъри. Този път обаче негов евентуален съперник ще бъде играч извън Топ 70, тъй като другия полуфинал противопоставя 74-тия в света Карлос Берлок от Аржентина и 104-тия Тиемо Де Бакер от Холандия.  Класиране за финал ще донесе на Гришо и 150 точки за ранглистата или 60 допълнителни към актива от 90, който той успя да защити.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини