Григор и Мария – Цезар и Клеопатра с пренаписване на историята



09-07-2013 14:00 | Станко Димов

От началото на годината едно 22-годишно момче придоби страхотна популярност не само в България, но и в света. Причина за това са както видимият му прогрес в спорта, така и вълнуващият му живот извън него. Разбира се, става въпрос за Григор Димитров. На фона на хаоса в държавата и все по-нищожните ни успехи в спорта, скокът на Гришо ни накара да се гордеем, че сме българи. Чувство, което бяхме позабравили през последните години (ако изключим успехите ни във волейбола на национално ниво).

Григор Димитров е огромен талант и бе въпрос на време той да се разгърне. Стъпка по стъпка, капка по капка, бавно, но уверено крачеше към океана от успехи и слава. Но светът започна да се интересува сериозно от младия българин и по друга причина. Зад, която стои жена. И то не каква да е жена, а Мария Шарапова!

Първите индикации за любовна афера между българина и рускинята се родиха в края на миналата година. Дойде в момент, в който звездите на тениса се отдаваха на демонстративни двубои из целия свят, за да заработят още някой друг долар, докато трае паузата в тежкия им сезон. Някъде из старинните и хладни улички на Милано, любителско видео показа Гришо и Маша един до друг, пресичайки кръстовище в красивия ломбардски град. Естествено кадрите бяха достатъчно основание на световните агенции, които веднага съзряха връзка между двамата.

За жалост на всички любопитни, в следващите няколко месеца както Григор, така и Мария, бягаха като дявол от тамян от въпроси за личния им живот. Още в първия си турнир за сезона, който бе в Бризбейн, Австралия, хасковлията достигна до финал. Негов първи сред професионалистите. Не закъсняха похвалите от медиите, но редом с тях дойдоха и въпросите за Мария.

Първи от „Ройтерс” събраха смелост в прав текст да попитат Димитров – има ли връзка с Шарапова или не. „Не мисля, че спортистите трябва да говорим за личния си живот. Това е нещо, което поне аз искам да съхраня само за себе си. Не виждам причина да казвам каквото и да било за мен, което не е свързано с играта ми. Всеки човек на света, без значение какъв е и с какво се занимава, има право на свое лично пространство”, бе красноречивият отговор на Димитров.

Нежеланието му да говори на темата „Шарапова” принуди журналистите да задоволят любопитството си, търсейки отговори от рускинята. И първият удобен момент не закъсня. Дни след финала в Бризбейн, Димитров участва и на Australian Open, където отпадна в първи кръг. Часове след поражението на българина, Шарапова гостува в предаване на ESPN, посветено на тенис-страстите в Мелбърн.

Запитана как ще коментира загубата на Димитров, Шарапова с усмивка на лице отговори: „О, моля ви! Не ме поставяйте на дузпата! Той ще бъде наред, уверявам ви. С начина, по който играе в момента, бързо ще забрави загубата”. Да, Мария поддаде малко повече. Макар и да не каза нищо в прав текст, изчервяването на лицето й и краткият отговор говореха предостатъчно.




В първите дни на февруари Григор Димитров се завърна в България, за да помогне на страната ни в двубой от Купа „Дейвис” срещу Финландия. Дори времето да бе сравнително студено, градусите неимоверно се покачиха, когато Гришо застана пред родни журналисти, за да даде първата си пресконференция преди битките в зала „София”. Макар и десетки пъти помолени от организаторите, да задават само въпроси по темата, журналистите не издържаха и попитаха новата тенис-звезда: „Как си с руския?”. Въпросът видимо смути Димитров, който отговори с мълчание.

Краят на мистерията обаче наближаваше, а двамата влюбени все по-трудно успяваха да прикриват близките си отношения. В началото на май, дни след един от най-големите християнски празници Великден, Димитров и Шарапова най-сетне признаха за връзката си. Това се случи по време на турнира в Мадрид, където хасковлията записа и най-голямата си победа на корта до момента, надигравайки с 2:1 сета световния №1 Новак Джокович (Сърбия). Из форумите пък плъзнаха шеговити анализи, че успехът на Григор на любовния фронт е дори по-значим от този на корта! Въпрос на гледна точка...




„Мария ми дава много ценни съвети. Тя е опитен състезател, от години е сред най-добрите в света и знае какво да ми каже, за да подобря играта си. Мисля, че двамата си помагаме много”, отрони с половин уста Димитров пред Tennis24.bg, попитан за взаимоотношенията си с Шарапова.

Очаквано дамата бе далеч по-разговорлива: „Важно за една връзка е партньорът ти да не те кара да се преструваш. Няма значение дали се чувстваш по-млада, по-стара, по-зряла. Въпросът е човекът до теб да те разбира само с поглед, да те подлудява. Връзката ни с Григор върви много добре. Той ме кара да се чувствам по-млада и отвътре (бел.ав. Шарапова е на 26), което е супер.

"Но вече казах, годините не са важни. В живота ми се случват непрекъснато нови и нови неща. Повечето ги обожавам. Искам да имам до себе си някой, който ме разбира. Знаете за какво говоря. Утре може да се кача на някой самолет и да отиде някъде, защото просто искам. И е много важно този човек да уважава решението ми и нещата, които правя в живота си”, сподели рускинята, разкривайки пред цял свят връзката си с Григор Димитров.



На испанска територия Григор и Мария признаха любовта си, а на английска запознаха и семействата си. По време на турнира в Куинс Клъб, Лондон (служи за генерална репетиция за Уимбълдън), Шарапова присъства на трибуните и на двата двубоя на Гришо. Рускинята бе заела място в ложата на Димитров, а компания там и правеха треньорите на Гришо и неговата майка.

Историята се повтори и на самия Уимбълдън, където за жалост както Димитров, така й Шарапова, не успяха да преминат втори кръг. Но какво тук значи „един турнир”, след като говорим за Цезар и Клеопатра в света тениса, но с малко пренаписване на историята. Благодарение на Клеопатра (Мария Шарапова), Цезар (Григор Димитров) ще се опита да завладее света.

След Уимбълдън Анабел Крофт, бивша британска тенисистка, която в момента е тенис-анализатор на „Евроспорт” сподели, че връзката на Мария с Григор й пречи да се концентрира върху представянето си на корта. 188-сантиметровата рускиня обаче не се впечатли от коментара и отлетя с Григор за Стокхолм (бел. ав. от началото на годината българинът е част от академията Good to Great, която е базирана в Швеция).

Всъщност, Григор и Мария далеч не са първите тенисисти, които делят едно легло. Примерите тук са много, но може би най-значимият е на семейство Агаси, където Андре и Щефи Граф години наред се радват на щастлив семеен живот.
Сред действащите състезатели също има тенис-семейства. Радек Щепанек, който в края на 2012-а спечели Купа „Дейвис” с родината си Чехия, е оженен за Никол Вайдишова (бивша тенисистка). В навечерието на Уимбълдън обаче излезе информация, че двамата са пред развод, тъй като Радек палувал с друга тенисистка – Петра Квитова. Оставаме на чешка вълна, тъй като до скоро и първата ракета на страната Томаш Бердих имаше авантюра с тенисистка – Луцие Шафаржова.

Един от най-добрите френски състезатели – Жереми Шарди, също живее с тенисистка – Ализе Лим, която пък жъне успехи предимно в играта на смесен двойки, където си партнира именно с мъжа на сърцето й. Има и още примери, но няма смисъл да изброяваме двойки до безкрайност. Така или иначе се уверихме, че тенисът е едно голямо семейство, в някои случай – в буквалния смисъл.

Станко Димов, специално за в-к "Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини