Ноле за Уимбълдън, напрежението, разочарованието и утехата



22-06-2013 23:03 | Николай Драганов

След загубения полуфинал на "Ролан Гарос" Новак Джокович реши да си вземе почивка и да не участва в официални турнири преди старта на Уимбълдън. Все пак световния №1 взе участие в демонстративния турнир "The Boodles", който ще се запомни с двубоя му срещу Григор Димитров и страхотното шоу, което двамата сътвориха.

 

В интервю пред събралите се журналисти в Стоук Парк, Джокович все пак отдели време и за по-сериозни теми и сподели как се чувства, как се подготвя и с какви очаквания ще стартира тазгодишния Уимбълдън.

 

Каква е подготовката ти днес в сравнение с тази отпреди две години (бел.ред - през 2011 Ноле спечели турнира)?

Е, подготовката така или иначе е до голяма степен една и съща. Следваме същите програми, които и през последните години. Работя с един екип от шест или седем години, така че подготовката не се променя, просто я настройваме спрямо условията всеки сезон. Така че, всичко върви по план и се надявам да бъда във възможно най-добрата си форма за Уимбълдън.

 

Как се справяш с този толкова натоварен график?

Наистина графикът е натоварен, но той е такъв от много години. Знам какво трябва да направя, за да се пренастроя от най-бавната към най-бързата настилка за толкова кратък период от време. Трудно е, но така е за всички и не за първи път съм в такава ситуация. Ще сторя най-доброто, за бъда готов на 100% в понеделник.

 

Кое е най-трудното нещо в прехода от клей към трева?

Движението, отскокът на топката, всичко е различно. Както казах, червените кортове са най-бавните, топката отскача много високо. На трева, разбира се, топката не отива толкова високо и не можеш да се приплъзваш. Има разлика в крачките и подготовката към топката. Ясно е, че всичко на тревата се случва много по-бързо, така че трябва да се фокусираш много върху ретура и сервиса, да бъдеш по-агресивен. Отнема време, но мисля, че ще бъда готов на време за Уимбълдън.


След като отстъпи на полуфинал през миналата година, имаш ли усещането, че трябва нещо да доказваш?

В Големия шлем винаги има какво да докажеш. Това са турнирите, на които искаш да покажеш най-доброто. Не мисля, че тревата е най-любимата ми настилка. Това вероятно са твърдите кортове, но през последните години играя много силно на Уимбълдън. Достигнах няколко полуфинала, а преди две години спечелих титлата. Обичам да играя там, кара ме да бъда агресивен на корта и се надявам с течение на надпреварата да подобрявам нивото си.

 

Каква е утехата след загуба в толкова равностоен мача от Рафаел Надал в Париж? 

Утехата е предстоящият Уимбълдън. Няма по-голяма мотивация от това да играеш на най-престижния турнир в света в нашия спорт, който винаги съм мечтал да спечеля. Успях да го сторя преди две години и това със сигурност е сред най-големите успехи в моята кариера. Обичам да играя тук. Тревата е най-специалната настилка, която имаме, а също и най-старата. Играем само няколко седмици на трева през годината, така че е добре да го правим мъдро. Надявам се да се вдигна от загубата от Надал. Беше невероятен мач. Бях разочарован, че загубих, но животът продължава. Това не е нито първият, нито последният път, в който ще загубя от него.

 

Колко време ти отне, за да преживееш загубата? 

Вижте, не е нито за първи, нито за последен път. Губил съм от него три или четири пъти на "Ролан Гарос" преди тазгодишната загуба. Загубата си е загуба. Разбира се, боли когато загубиш финал на турнир от Големия шлем в петия сет срещу един от най-големите си съперници. Когато се събудиш на другия ден, това е ново начало за теб, трябва да станеш и да направиш така, че да бъдеш по-силен и да печелиш още турнири.

 

Какво прави съперничествата на върха толкова специални?

Мисля че това е така, защото играем един срещу друг много често, особено на големите турнири. Разбира се, Надал и Федерер са двамата най-успешни действащи играчи и аз все още мисля, че тяхното съперничество е най-голямото, което имаме в тениса. Аз и Анди Мъри сме израснали заедно, започнахме да играем по-често един срещу друг в големи мачове и може би това ще бъде съперничеството, което ще се развие много през следващите години.

 

Вниманието на медиите отново е фокусирано върху Мъри. Той отива на Уимбълдън като олимпийски шампион и шампион от US Open. Това почаква или намалява напрежението върху него?

Мисля, че той се справи много добре с напрежението през последните няколко години, особено през миналата. Медиите, хората и Великобритания очевидно не са имали своя шампион от Уимбълдън от много години. Той е голямата им надежда и бе много близо през миналия сезон, но аз мисля, че той се наслаждава. Научи се да играе под напрежение. То е част от нашия спорт. Повечето от нас, особено тези във върху на ранглистата, са развили способност да се справят с напрежението, играейки толкова често на голямата сцена.

 

Ще помогне ли на Анди триумфът на Олимпиадата? Или е грешка да се бъркат Игрите с турнирите от Големия шлем в тениса? 

Не, не е грешка. Олимпийските игри бяха не по-слаб турнир от всеки от един от Големия шлем и участваха всички, с изключение на Рафа. Беше много силен и равностоен турнир. Имаше и допълнително напрежение, защото не играехме единствено за себе си, а за своята родина. Винаги има нещо специално, когато защитаваш своя флаг и цветовете на твоята държава. Няма друг турнир, който да донесе това усещане.

 

Колко важна е смелостта на корта?

Да си смел и да имаш кураж е много важно в целия живот. Предполагам в големите мачове, когато си изправен пред ключов момент и имаш добър шанс трябва да го използваш, защото няма да получиш втори такъв. Това са моментите в които можеш наистина да прецениш дали един играч има кураж или не.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини