Рутинна победа с историческо значение (видео)



09-06-2013 18:25 | Станко Димов

Рафаел Надал е новият-стар шампион от Откритото първенство по тенис на Франция – „Ролан Гарос”. На финала на надпреварата Матадора се наложи с 3:0 сета над сънародника си Давид Ферер, в отделните части 6:3, 6:2, 6:3 след малко повече от 2 часа битка на „Филип Шатрие”.

Надал изигра фантастичен двубой, в който ясно показа защо от години насам е определян като Краля на клея. Испанецът имаше тотално надмощие от дъното на корта, а освен това умело разнообразяваше играта си с успешни излизания на мрежата. Големият коз на Рафа днес бе неговият форхенд, с който диктуваше действията.  Финалът се игра при изключително неприятни условия и почти непрестанен ръмеж, който направи корта още по-бавен и влажен.

Триумфът на Надал е исторически, тъй като той спечели „Ролан Гарос” за рекорден 8-и път! До този ден нито един играч в историята не бе печелил някой от турнирите от Шлема 8 пъти. Иначе трофеите на Рафа от турнирите от Шлема вече са 12, с което той излиза на трето място в историята (Федерер 17, Сампрас 14). С успеха си днес Надал стана и играчът с най-много победи на „Ролан Гарос” – 59. Една по-малко от него имат Гилермо Вийас и Роджър Федерер.

Ферер пък със сигурност ще запази добри спомени от Париж, където успя за първи път в кариерата си да достигне до финал в турнир от голямата четворка.

Точно 8 минути бяха необходими на Надал, за да поведе в резултата с пробив. Това се случи след третия гейм, в който Матадора проби на 15. Ферер обаче никак не се трогна и светкавично върна пробива, след което си върна и аванса в резултата – 3:2. От тук до края на сета обаче Надал записа впечатляваща серия от 4 последователни гейма и след 40 минути поведе в резултата – 6:3.

Наказателната акция на Матадора продължи и в началото на втората част, а броят поредни геймове на неговата сметка набъбна на 7. Рафа не само поведе с 3:0, но дори имаше и точка за 4:0 гейма. Все пак Ферер намери сили да вземе гейм за 3:1, с което предизвика аплодисменти от премръзналата френска публика.

Изключително любопитен момент настъпи след шестия гейм. При резултат 5:1 и сервис за Надал, полугол фен нахлу на корта със запалена факла в ръце.

Стюардите реагираха мигновено и събориха на земята „престъпника”, след което го отведоха към тунела. Странната ситуация сякаш разсея Ферер и Надал, които в следващите два гейма се пробиха по веднъж, а Надал поведе с комфортното 6:3, 6:2.

Рафа започна силно и в третата част, като след ранен пробив успя да поведе с 2:0. Ферер обаче намери начин веднага да изравни за 2:2, като в този момент над корта започна да вали. Дъждът обаче не бе толкова обилен и играта не бе прекратена. В осмия гейм Рафа направи решителен пробив за 5:3, след което със сервис на своя страна си подсигури рекордната 8-а титла в турнира.

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини