Френската мечта е жива!



04-06-2013 19:17 | Тennis Connected

Мечтата на цяла Франция за трофея от „Ролан Гарос” е жива. Жо-Вилфред Цонга се класира за полуфинал в турнира, след като надви с 3:0 сета шампиона от 2009-а година Роджър Федерер. В отделните части тъмнокожият тенисист се наложи със 7:5, 6:3, 6:3, като изправи на крака около 14 000 зрители на централния корт „Филип Шатрие”.

"Тъжен съм от начина, по който играх днес. Нека обаче да дадем заслуженото на Жо, който бе фантастичен. Взимаше топката рано, ударите му бяха прецизни, правеше всичко по точния начин", коментира Федерер след последната точка.

Цонга наистина изигра фантастичен двубой и заслужено се поздрави с една от най-значимите победи в кариерата си. Макар червената настилка далеч да не е любимата му, той достига до полуфинал на „Ролан Гарос” без загубен сет.

Французинът игра изключително агресивно срещу Федерер, който днес не успя да намери отговор за ударите на местния любимец. Цонга стана едва едва третият човек за последните 9 години, който успява да победи Федерер с 3:0 сета в турнир от Шлема (Джокович 3 пъти и Надал веднъж).

В спор за място на финал Цонга ще срещне един от най-големите специалисти в играта на клей – Давид Ферер, който имаше нужда от по-малко от час и половина, за да се справи с 3:0 сета с Томи Робредо. Любопитното е, че Ферер, подобно на Цонга, също няма загубен сет от началото на турнира.

Последният французин, спечелил „Ролан Гарос” е Яник Ноа. От неговия подвиг тази година се навършват точно 30 години.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини