Хубавият живот на Григор Димитров



04-06-2013 18:30 | Тennis Connected

Той е на 22 години и за него това е най-доброто време да бъде тенисист. Намира в най-добрия момент от своята кариера, когато очакванията са идеални за възрастта му. Хората очакват да играе добре, защото вече е на 22 години, но никой не очаква да бъде сред най-добрите, защото е само на 22 години.

Това е перфектното време, това е хубавият живот на Григор Димитров.

Разбира се, тази възраст от 22 години не е еднаква за всички. Но е перфектна за Димитров, защото той е от България - ако беше американец, например, щеше да бъде различно и неговата перфектна възраст щеше да дойде далеч по-рано.

Също така, няма значение какво е постигнал Григор като юноша (тоест спечелването на Уимбълдън и US Open) и факта, че завърши под №3 в ранглистата през 2008-ма година. Очакванията не тежат, защото има прекалено много примери за успешни при юношите играчи, които се провалят при мъжете и не успяват да реализират потенциала си. В най-лошия случай има любопитство дали той ще надгради над своето представяне.

А Димитров го направи... до някаква степен. Въпреки че става професионалист през 2008-ма, която завършва с 0:1 победи към загуби, чак през 2011-та Димитров изоставя "Чалънджър" турнирите и започва да се състезава активно в ATP тура. След 4:6 през 2009-та, 3-2 през 2010-та, Димитров печели само 18 от 43 мача през 2011-та, но все пак стига до Топ 100 през януари на същата година.

От тогава насам, с изключение на малък период през март 2012-та, той единствено прогресира. В момента е под №28 и след 24 победи и 19 загуби през 2012-та и 17 победи и 11 загуби през тази година, той вече е 66:64 в кариерата си. Не е зле, нали?

Той е добър играч, несъмнено, но е млад. Има всички удари - сервис, бекхенд, форхенд - на най-добрите на всички времена (виж: Роджър Федерер), но онова, с което е известен до този момент е онзи уникален удар по време на турнира в Базел - родното място на най-великия.

Димитров може да се радва на този хубав живот, защото още е млад. Достатъчно млад, за да вярват всички, че има много тенис пред себе си, но не достатъчно зрял, за да се очаква всеки път да побеждава Новак Джокович.

Ако успее да победи най-добрият в света в момента, както го стори в Мадрид, това е просто една прекрасна изненада. Но ако загуби категорично в три сета, както в третия кръг на "Ролан Гарос", това е просто нормално. "Не можеш да очакваш да спечели, нали? Той е само на 22 години!"

Казвам Ви, възрастта от 22 години е идеална за Григор. Ако беше по-млад, всички щях да казват, че е прекалено млад, за да бъде вземан насериозно. Ако пък беше по-възрастен, всеки щеше да се чуди защо играч, който сякаш има всички необходими качества, не може да ги покаже когато и както трябва.

Също така, Григор Димитров няма да стане на 23 години чак до следващия май. Наслаждавай се на хубавия си живот докато можеш, Григор!

Charles Blouin-Gascon, TennisConnected

Превод: Николай Драганов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини