Гришо: Харесва ми, че хората имат високи очаквания към мен



25-05-2013 12:38 | Николай Драганов

За своя откриващ мач на "Мастърс 1000" турнира в Рим Григор Димитров бе посрещнат на корта с мелодия от поредицата Джеймс Бонд. Хитър избор, тъй като Димитров е толкова фотогеничен, колкото и атлетичен и притежава харизмата на на Роджър Мур, който изиграва ролята на култовия таен агент в този филм от поредицата.

 

Със сигурност най-вълнуващия от младите звезди в ATP, българинът попада в светлините на прожекторите и заради връзката си със златното момиче Мария Шарапова. Но какво можем да кажем за шансовете му да бъде най-добрият в света и да печели титли от Големия шлем? Пет години след като триумфира с титлата от Уимбълдън при юношите, той остава - по собствените му думи - "в процес на работа".

 

Така започва материалът на авторитетния британски "Телеграф Спорт", посветен на най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров. 

 

"Мисля, че доста хора очакваха от мен да направя нещо голямо", коментира Гришо пред изданието. "Хубаво е, че имат високи очаквания към мен, защо не? Това е моята цел. Първата стъпка е място в Топ 10, а оттам и още по-нагоре. Но за да се случи това, трябва да запишеш доста поредни силни резултати през годината, а най-голямото предизвикателство е да запазиш постоянство в представянето си", добавя Димитров.

 

Добър пример за това бе появата на Григор в Рим. Той пристига във Вечния град с още по-големи очаквания и мания към себе си, след като бе победил световния №1 Новак Джокович в Мадрид, но напусна бързо надпреварата след поражение от Ришар Гаске във втори кръг.

 

Той е за мъжкия тур това, което може би е Лауро Робсън при жените - харизматичен млад играч, който блести срещу големите имена, но се променя сериозно, когато ТВ камерите не са на корта. Изглежда невероятно, че на 21 години играч с неговите качества не е печелил повече от един мач в основната схема на турнир от Големия шлем.

 

"Понякога е много трудно да запазиш това ниво на концентрация", казва Димитров, който тренира с новите си треньори Магнус Нормал и Микаел Тилстрьом в дългите, тъмни нощи на Швеция през зимата.

 

"Когато играеш срещу световния №1, разбира се, че си казваш "това е нещо много сериозно". След това идва мач с играч с по-нисък ранкинг и ти си мислиш "просто ще продължа напред", но това изобщо не е така. Много важно да имаш правилната нагласа за тези мачове", отчита Димитров пред "Телеграф".

 

Изданието посочва и скокът, който Гришо е направил в ранглистата за последната една година - от №95 в света до №28 днес и се пита дали това не се дължи на влиянието на Мария Шарапова и нейната психическа стабилност, която може би предава на своя приятел.

 

"Разбира се, имам предвид...", започва Димитров, преди отново да удари спирачките. "Не мисля, че мога да нарека това тенис-въпрос, това е по-скоро лично."

 

Григор не обича да говори за личния си живот и любовта си извън корта. Ако го стори, скоро пресконференциите му ще дегенерират до шушукания и въпроси за Шарапова и може би предишния му флирт със Серина Уилямс. 

 

Така или иначе, по-важното е как ще говори ракетата на Димитров, считат британските колеги и припомнят думите на Иван Лендъл за мача между Гришо и Мъри в Бризбейн, както и изказването на Тони Надал отпреди няколко дни, който му прогнозира място в Топ 10 съвсем скоро.

 

"Прекрасно е да чуя подобни думи и ги оценявам", отвърна Димитров вчера. Но е много важно да намериш своя път в турнирите, да стигнеш до втората седмица на турнир от Големия шлем. Ако успея да го сторя, може би ще стана още по-опасен."

 

"Телеграф" вижда жребия на Гришо в Париж като благоприятен, поне до евентуалната срещу с Новак Джокович в трети кръг. Телевизиите със сигурност ще стискат палци и двамата да стигнат до този двубой. В своите мачове срещу Топ 4 българинът не показва никакъв страх и прекомерно уважение към своите далеч по-именити съперници.

 

Големият проблем да бъдеш тенис играч според Гришо е факта, че не можеш да отидеш да караш сноуборд или да скочиш с парашут, тъй като се страхуваш от травми. Вкусът на този адреналин ще трябва да остане настрана поне за още десетина години. 

 

Междувременно, този "всестранно развит разбивач на сърца" изглежда като най-добрият шанс тенисът да намери своята суперзвезда, която да наследи Роджър Федерер и Рафаел Надал, завършва материалът на британското издание.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини