Мария Шарапова: Григор ме кара да се чувствам млада!



15-05-2013 14:10 | Станко Димов

Мария Шарапова и Григор Димитров, двойката, която изуми световния тенис елит. След като ревностно криеха връзката си, папараци на британския "Дейли Мейл" ги изловиха да се целуват на романтична разходка в испанската столица Мадрид. "Как ни хванахте?", бе един от първите коментари на Маша. И ако руската красавица е спечелила всичко в женския тенис, то българският талант е все още на прага на успехите.

- Мария Шарапова, кое е най-силното ви качество?
- Мисля, че това е амбициозността ми. Обичам живота, а когато се събудя сутрин да мисля за онова, което искам да постигна отново. Винаги съм способна да се раздавам докрай в най-трудните моменти и да гледам на ситуацията от различен ъгъл.

- Операцията в рамото и дългото възстановяване се оказа правилен ход за подобряването на играта ви.
- В главата ми винаги е било намерението да се върна като номер едно в света и в различните турнири. За това ми помогна опита и мотивацията, както и желанието да изживея определени усещания, преди всичко в турнирите от Големия шлем.

- Кои са най-красивите ви моменти през тази година?
- Да спечеля силния турнир в Индиан Уелс. От много време не успявах, а тази година на финала играх прекрасно.

- Но срещу Серина Уилямс губите от 12 мача насам. Как е възможно?
- Когато играе срещу мен Серена е способна да поддържа много мощен тенис, преди всичко по време на първите два удара. Защото в противен случай, когато разиграванията се удължат, ги печеля в 50 % от случаите аз. Освен това Серина успява да поддържа този убийствен ритъм повече от три часа, по-добре от всяка друга! А това й дава допълнителна вяра в нейната игра.

- Турнирът в Рим е последния етап преди "Ролан Гарос", където имате да защитавате трофей от миналия сезон. Какво означава за вас Купата от  Откритото първенство на Франция?
- През кариерата ми съм имала доста удовлетворения, но може би, защото остарявам, си спомням по-добре тези, които са по-скоро. Така че за мен да спечеля "Ролан Гарос" бе най-хубаво.

- По две поредни титли на турнирите в Щутгарт и Рим, както и последното издание на "Ролан Гарос". Как така се научихте да играете и на клей?
- Ключът бе, че подобрих физиката и движенията ми по корта. Разбрах как да бъда винаги на правилното място в правилния момент. И станах по-добра във възстановяването между мачовете.

- Какво ви харесва в Рим?
- Обожавам този град, публиката, ентусиазма, страстта. В това отношение в Рим всички са много "италианци". Разбира се, харесва ми и заради факта, че постигнах много успехи тук през последните години. Може би града е и доста опасен и трябва винаги да внимаваш за портфейла си. От друга страна е пълно с кафета и сладкарници, където правят най-различни вкусотии от сладкишчета до сладоледи.

- Какъв сувенир имате от Рим?
- Трофеят, най-добрият сувенир!

- Как прекарвате деня си в Рим без тенис?
- Искам силно един ден да съм в Рим само като туристка, но досега не съм имала никога тази възможност. Искам да се разхождам по улиците на града, когато има по-малко хора и да разгледам Колизеума.

- Може би ще го направите с вашия приятел Григор Димитров, който е само на 21 години.
- Да, по-млад е от мен.

- Странно, Шарапова да излиза с по-млад от нея ...
- Мислех, че ще е много трудно да имам за приятел човек, който се държи детински. По-голямата част от моите другари и фенове са по-големи от мен, а от опита си, който имам в тениса и живота винаги съм била по-зряла за възрастта си. Доста интересна е тази разлика във възрастта, която имаме с Григор. Кара ме да се чувствам млада.

- Димитров изглежда доста опитен за своите 21 години.
- Да, като изключим колко е добър на корта, има много други положителни черти. А за мен, всичко зависи от характера, от онова, което имаш отвътре. През годините съм го виждала доста често, дори когато играеше на юношеските турнири ... все пак съм част от тениса от много време. Като човек обаче не го познавах добре. Така открих, че влага страст във всичко, че е запознат по доста теми и че се интересува от всичко онова, което се случва по света. Характеристика, която не е типична за момчетата на неговата възраст.

- Равновесието между тениса и личния живот е основополагащо?
- Важно е да знаеш какво искаш да постигнеш в кариерата си и какво те прави щастлив на корта, но в крайна сметка живота е.

- Равновесието между тениса и личния живот е основополагащо?
- Важно е да знаеш какво искаш да постигнеш в кариерата си и какво те прави щастлив на корта, но в крайна сметка живота е доста по-важен. Знам добре, че тениса е само няколко години, а на мен ми остават малко. Затова е важно да бъдеш себе си. Да не говорим за такава като мен. И именно затова има значение да споделяш всичко с човек, с който се чувстваш добре.

- Каква майка ще бъдете - убедителна, която дава наказания или инстинктивна, която раздава и някой друг шамар?
- Мисля, че ще бъда от втория тип и че ще бъда достатъчно строга. Именно защото винаги съм била доста откровена и честна, разбрах каква съм и как са ме възпитали моите родители. И съм им безкрайно благодарна за това, което съм днес. И бих искала същото за моите деца.

- Какво се случи с баща ви Юри?
- Чуваме се всеки ден или най-много през два дни. Той вече е във ваканция. Казва, че се подготвя за участие на зимните Олимпийски игри за ветерани в Сочи в дисциплината ски, но няма как да се случи. И до днес е въвлечен в моята състезателна кариера, която познава по-добре от всеки друг. Вижда винаги всичко, познава се отлично с треньорите ми и дори все още ме пита какво ям на обяд.

Винченцо Мартучи, "Гадзета дело Спорт"

Превод: Ивайло Пампулов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини