Магнус Норман пред Tennis24.bg: Григор ще има големи шансове на Уимбълдън (+ВИДЕО)



12-05-2013 20:51 | Станко Димов

Шведът Магнус Норман е бивш професионален тенисист достигнал до №2 в класацията на АТП бе през 2000 година, когато спечели Мастърс 1000 в Рим и игра финал на „Ролан Гарос”. 2 години по-рано той претърпява операция за подобряване състоянието на сърдечна клапа, а след това се превръща в основен състезател на тима на Швеция за купа „Дейвис”. Помагал е на елитни тенисисти като Робин Сьодерлинг и Томас Йохансон. Заедно с бившия си съотборник от шведския тим Микаел Тилстрьом имат тенис- академия Good to Great, където и работят със Станислас Вавринка и нашия Григор Димитров. Магнус бе любезен да даде специално интервю за кореспондента на Tennis24.bg в Мадрид Златка Замова. 

- Здравейте, Магнус, първо да Ви честитя за класирането на Вашия състезател Станислас Вавринка за финала на турнира в Мадрид, той ще играе за титлата срещу Рафа Надал.
- Благодаря.

Какви са очакванията за мача, готови ли сте с тактиката?
- Не още. (смее се). Стан току-що спечели срещу Бердих, нека се наслади на победата. Утре ще мислим за мача с Рафа, но всеки знае колко опасен е той и колко трудно може да бъде победен на клей, особено вкъщи. Ще му бъде тежко на Стан.

- Желаем му късмет, както и за Надал. Нека се насладим на интересен двубой!
- Да, благодаря.

- Доколкото разбрах, Вие сте с Вавринка от 1-2 седмици, но също от известно време сте треньор на Григор Димитров. Искам да ви попитам дали Григор е все още тук и имаха ли възможност да тренират със Стан?
- Не, Григор замина за Рим с треньора си Микаел Тилстрьом, който работи заедно с мен в тенис академията Good to Great. Те заминаха вчера сутринта и още в неделя Димитров има тежък мач с Багдатис, така че се готвят възможно най-добре за срещата.

- Вавринка и Дивитров играха осминафинал тук в Мадрид, как го изживяхте вие, сигурно не ви е било лесно да се разделите между двамата си състезатели..

- Ами да, беше тежко. Водих Григор в Маями, работихме още няколко седмици заедно, за да подготвим сезона, помагах му, докато Микаел адаптираше програмата му. Опознахме се като характери, Григор е много приятно момче, работи здраво тази година, за да напредне в ранглистата. Така, че емоционално ми бе трудно да ги гледам един срещу друг на корта. Тези неща ще се случват в турнирите. Григор държеше мача сет и половина, после Стан направи добър гейм и изравни. Григор загуби гейм при свое подаване в началото на третия сет и това промени целия мач, но Стан имаше късмет да го обърне.

- В третия сет видяхме един много мощен Вавринка.
- Да, беше много силен. Когато проби Григор за 3:1, нивото на българина малко падна, може би бе уморен от победата над Джокович. За мен тази победа на Стан бе една от най-впечатляващите му, която съм виждал от дълго време насам.

- Какво ще кажете за мача на Григор с Джокович?
- Беше един от най-добрите, които съм виждал на червено на живо. Бях много щастлив да преживея тази емоция с Микаел и Григор. Мисля и се надявам тези мачове да са повратни точки в кариерата на Григор! Беше голям успех за него, защото след толкова мачове той вече беше близо до това – в Индиан Уелс, с Мъри в Маями, с Надал в Монте Карло. Той бе толкова близо до победа над тенисистите от Топ 4, така че да успее да спечели срещу някой от тях бе огромно достижение за него!

- Разговарях лично с Надал, Мъри, Джокович и всички казаха добри думи за Григор и неговия прогрес, всички виждаме страхотното му израстване този сезон. Какво трябва още да подобри, над какво да се фокусира?
- Микаел и Григор работят сериозно върху физическата му форма, той е все още млад. Днешния тенис изисква много физическа издържливост. Когато аз играех преди повече от 10 години, физическото ниво бе по-ниско. Това отнема повече време. Днес, за да се състезаваш, трябва да развиваш повече физиката си. Например тук в Мадрид, всички полуфиналисти са 27-28 годишни. Григор просто трябва да развива физическата си кондиция и съм сигурен, че ще успее, много е трудолюбив. Също забелязах много добър прогрес в начина му на мислене през последните седмици, така че очаквам скоро още прогрес в турнирите.

- В програмата му оттук предвижда повече турнири на трева и хард корт ли?
- Смесена е, следваме календара на АТП-турнирите. Разбира се, ще участваме на „Ролан Гарос”, после на трева, която, мисля че за в бъдеще ще е една от най-успешните му настилки с големи шансове да спечели Уимбълдън. Ще се опитаме на оптимизираме резултатите на големите турнири, за да трупа точки за АТП класацията.

- Последен въпрос. Мислете ли, че романтичната връзка с Шарапова ще има позитивно влияние върху Григор и възможно ли е да ги видим като смесена двойка в някой от следващите турнири от Шлема?
- Ние се опитваме да работим максимално добре върху тениса на Григор, не мога да коментирам личния му живот. Хубаво е да бъдеш сред позитивни хора извън корта, които те карат да се чувстваш добре. Така шансовете ти да си добър на корта се увеличават.

- Григор понякога играе на двойки, може би ще се разберат с Шарапова, въпреки че вчера тя ми каза, че не е успешна на двойки.
- Не знам. Микаел е треньор на Григор и отговорен за графика му, ще му направи добър план.

Златна Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид.

Забележка: Интервюто е направено в събота вечер, непосредствено след класирането на Вавринка за финал в Мадрид.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини