Григор Димитров срещу Станислас Вавринка (ПРЕВЮ)



09-05-2013 08:10 | Станко Димов

Тази вечер около 21:00 часа българско време (виж програмата за деня) на кортовете в Мадрид Григор Димитров ще се опита да затвърди отличните впечатления, които остави с победата си над световния №1 Новак Джокович. Негов съперник в трети кръг на турнира от сериите "Мастърс" в испанската столица ще бъде втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка.

До този момент двамата са се срещали един единствен път, като това се случва пред 2011 година на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. На твърдите кортове в Мелбърн швейцарецът печели със 7:5, 6:3, 6:3. Тогава Гришо е под №105 в света, а Вавринка е №19. Мачът е от втори кръг, като преди това българинът е преминал и трите кръга на квалификациите, а в първия си мач от основната схема надиграва Андрей Голубьов.

Любопитна подробност е, че точно няколко дни преди онзи мач, Станислас Вавринка триумфира с титлата от ATP 250 турнира в Ченай. През този уикенд швейцарецът отново спечели турнир от този ранг в Португалия, надигравайки на финала Давид Ферер за първия си трофей през сезона. Титлата в Ченай е и последна преди тази в Оейраш (Ещортил).

Общо в кариерата си Вавринка е спечелил 4 титли, като три от тях са именно на червени кортове, каквито са и тези в Мадрид. Първият му трофей е през 2006 година в Умаг (Хърватия, ATP 250), Казабланка (Мароко, ATP 250), Ченай (Индия, ATP 250) и Ещорил (Португалия, ATP 250). Швейцарецът има и 7 загубени финала (4 на клей и на 3 на твърди кортове).

Може би най-големият успех на Станислас Вавринка си остава златният олимпийски медал от Игрите в Пекин, който печели на двойки заедно с Роджър Федерер.
Станислас Вавринка е на 28 години и е професионалист от 2002 година, докато нашият Григор Димитров ще навърши 22 на 16 май и се състезава при професионалистите от 2008 година. В момента Вавринка е №15 в света, докато Гришо е №28.

Швейцарецът е 5 сантиметра по-нисък - 188 срещу 183 сантиметра и 1 килограм по-лек - 80 кг срещу 79 за Вавринка, поне според данните на официалния сайт на ATP.

В кариерата си Вавринка е спечелил 6 359 725 долара от наградни фондове, докато Гришо прескочи границата от милион наскоро и отново по данни на ATP е натрупал 1 362 075 долара от победите си в професионалния тур.

До този момент през 2013-та година Гришо има 14 победи и 9 загуби, докато Вавринка е 10 успеха и 8 поражения. Вавринка е участвал на турнирите в Ченай, Мелбърн, Буенос Айрес, Акапулко, Индиан Уелс, Казабланка, Монте Карло и Ещорил. Гришо пък може да се похвали с участия в Бризбейн, Сидни, Мелбърн, Загреб, Ротердам, Индиан Уелс, Маями, Монте Карло и Барселона. Общо в кариерата си Димитров е с 63 победи към 62 загуби, докато швейцарецът е 267 към 183 с положителен знак.

Що се отнася до двубоите на Вавринка срещу Топ 4, швейцарецът също може да се похвали с някои забележителни успехи. Той също е побеждавал Новак Джокович, при това два пъти, но и двата успеха се случват през далечната 2006-та година - в Хърватия на клей и във Виена на твърди кортове. Общо двамата имат 14 мача.

Толкова са и двубоите му срещу Роджър Федерер, срещу когото също има една победа - отново на червени кортове в Монте Карло през 2009 година. Най-успешен е балансът на Вавринка срещу Анди Мъри, срещу когото от 13 мача има 8 победи. Срещу Рафаел Надал втората ракета на Швейцария има осем мача и осем поражения.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини