Надал също скочи на испанския съд заради "Операция Пуерто"



04-05-2013 14:05 | Николай Драганов

Подобно на своя колега Анди Мъри и още редица спортни личности по целия свят, един най-ярките символи на испанския спорт Рафаел Надал също скочи на решението на испанския съд за унищожение на 211 банки с кръв, открити в кабинета на скандалния доктор Еуфемиано Фуентес.

 

В началото на миналата седмица съдът осъди на 1 година Фуентес за това, че е помагал на колоездачи в преливките с кръв и допингирането. Самият доктор обаче не крие, че е работил и с други спортисти, което хвърля сериозни подозрения върху испанските такива, един от които е Рафа Надал.

 

Поради силовия си стил и изключителната издръжливост, имиджът на Рафа пострада доста покрай "Операция Пуерто", а унищожаването на пробите в никакъв случай няма да му помогне да изчисти името си.

 

"Това решение няма как да е добро за никого. Единствените доволни са онези, които са лъгали. Наранени са обаче един куп испански атлети и спортът като цяло", коментира Рафа само дни, след като Анди Мъри нарече този казус "най-голямото покриване в историята на спорта".

 

"Посланието, което изпращаме далеч не е това, което ни се иска. Определено считам за грешка имената на работилите с Фуентес да не бъдат разкривани, но точно това се случи. Трябва да работим здраво, за да гарантираме и да запазим нашия спорт чист, за да не се случват такива неща в бъдеще", добави носителят на 11 титли от Големия шлем.

 

Международната анти-допингова асоциация също реагира остро на решението на испанския съд и потвърди, че ще обжалва решението за унищожение на пробите. Срокът за това до 17-ти май, а от WADA са сигурни, че ако им позволят да изследват въпросните банки кръв ще бъдат разкрити още много имена на спортисти, които са използвали допинг.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини