Хасково живее с Григор Димитров



27-04-2013 11:31

Григор Димитров в момента е 28-ият най-добър тенисист. Това показва световната ранглиста. За родния му град Хасково обаче той отдавна е нещо повече от добър тенисист. Хвалят го всички – учители, ученици, познати. Всеки в спортното училище „Стефан Караджа” може да каже нещо за него.

На стените в коридорите снимките на Григор Димитров стоят до световни и европейски шампиони. А той е само на 21.

Въпреки че тенисът се приема за аристократичен спорт, Димитров не расте в богато семейство. През годините баща му Димитър Господинов и майката Мария, сега учителка по физическо възпитание, правят лишения, които Григор започва да оправдава.

Пращането на почти всеки турнир далеч от България е свързано с търсенето на пари, а в един момент баща му решава, че е по-добре да продаде колата в името на това, малкият тогава Гришо да върви нагоре. Първите стъпки на Григор в тениса той прави на 5 г., когато семейството му поръчва специална миниракета и Димитров започва да играе в неугледната зала „Спартак”. Точно на дъските в тъмната зала започва да се кове талантът на Гришо.

Само няколко години по-късно животът в Хасково почти спира, когато Димитров излиза на корта срещу Рафаел Надал. В спортното училище „Стефан Караджа” учителите опитват учебния процес да продължи, но много ученици бягат от час, за да гледат своя кумир.

"Когато той играе, училището се превръща в кошер пълен с пчели. До отмяна на часове не се е стигнало. Случва се понякога някой голям почитател на тениса случайно нещо да го заболи по време на мач на Григор, а след това внезапно да се почувства по-добре и да се върне в час.

"Аз дори съм сигурен, че ако се обадя на началника на инспектората, може би ще разреши да се гледа мач на Григор по време на учебни занятия. Ако трябва един цял ден да ни даде, когато Григор стигне до финал на голям турнир, ще ни го даде, а после материалът ще бъде наваксан," – обяснява с усмивка директорът на училището Генчо Генев.

Въпреки че отказва да фаворизира местния герой, директорът превръща кабинета си във фенклуб на Григор. На стената има календар, на масата плакат, който още чака да бъде разписан.

Всъщност, Григор не се задържа много в училището. Стартът на сериозния тенис за него означава край на нормалното детство. Ангажиментите на корта го карат да прекъсне с редовното обучение още след пети клас. От тогава той държи изпити и учи по индивидуална програма. Образованието си завършва с матури през 2010 г.

Какво точно е влиянието на успеха на Григор за младите в града, се разбира само с една разходка в Хасково. Дали заради хубавото време, дали заради друго, навсякъде в града деца държат тенис ракета и отиват към кортовете.

Залата за бадминтон е стара, поразбита, но пълна с деца. Дали Григор ще стане №1 в света, ще покаже времето. Извън спорта той постигна много на 21 г. Защото в момента Хасково живее с Григор Димитров.

Георги Харизанов и Тодор Христов, "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини