Три грации дирижират Надал



26-04-2013 00:18

Рафаел Надал, един от кралете на световния тенис, е твърде скромен, казват всички, които го познават. Може би, защото целият живот на родения на остров Майорка млад мъж, е все на корта. 3-4-годишен хваща ракетата, а на 5 вече е редовен посетител на тенис клуба в родния му град Манакор, пише "Стандарт".

На 8 печели регионалното първенство за деца до 12, а когато достига тази възраст вече е шампион на Испания и обира всички купи из Европа. На 22 август 2008 г., само два месеца и половина, след като е навършил 22, Рафа става -1 в света.

Следват десет титли от Големия шлем, става олимпийски шампион. Очаква се подобна суперзвезда да е плейбой. От автобиографията му "Моята история" обаче става ясно, че в главните роли около него са три жени, без които животът му нямаше да е същият. Те са единствените, които наистина го познават добре.

Майката: Страхува се от светкавици и мрази сирене
"Дълбоко в себе си той е супер чувствително същество. Хората, които не го познават, едва ли могат да си представят това", казва майка му Ана Мария Парера.

"Не харесва тъмнината и предпочита да спи на пуснато осветление или на включен телевизор. Светкавиците и гръмотевиците също са нещо, което, меко казано, го притесняват. Като дете се криеше под завивките, когато навън гърми и има буря. Дори сега не ни пуска да излизаме при подобна природна картина. Рафа не яде сирене, домати и шунка, предпочитана храна от повечето испанци. Отвращението му към сиренето наистина е странно", споделя още Ана Мария.

"Рафа е разумен шофьор. Газ, спирачки, газ, спирачки. Много е внимателен, когато изпреварва - без значение колко мощна е неговата кола. Ако аз шофирам до Палма, което е само на час път от дома ни, той винаги ме моли да карам много прецизно.

Харесва ми светлината от камината, която работи почти всяка вечер. Ако Рафа излиза някъде, винаги ми напомня да загася огъня, преди да си легна. След това ми звъни поне три пъти през вечерта, без значение в кой ресторант или бар е, за да се увери, че всичко е наред".

Сестрата: Като уплашено котенце е
Марибел е родена пет години след него. "Повечето момчета, когато растат, виждат в лицето на малките си сестри истински дразнител, особено когато са в тийнейджърските години. Рафаел обаче никога не се е отнасял по подобен начин към мен. Винаги ме канил да отида с него, когато излиза с приятелите си.

"За нас това е нещо нормално, дори и за другите на моменти да е странно. Това е част от тайната на нашите отношения. Един път, когато Рафа бе в Австралия, моят лекар ми каза да си направя няколко изследвания. Не беше нищо сериозно. Но във всичките sms-и, които си писахме с Рафаел, не споменах и дума за това.

Случката щеше да го извади от равновесие. Рискувах да се отрази негативно на играта му", сподели Марибел, за която "истината за брат й", не се крие в образа му и успехите на корта. Напротив, със сестринска любвеобилна ирония, тя го определя като "малко уплашено котенце".

"Той винаги говори за това как ще си купи лодка. Обича риболова и водните мъжки играчки, но никога няма да го видите на джет или да плува, ако не вижда пясъка на дъното. Няма да го видите и да скача от висока скала в морето, както правят повечето от приятелите му", споделя Марибел.

Гаджето: Държи на личното си пространство
Мария Франсиска Перейо и Рафа са заедно от осем години. Срещат се в родния си град и през всичкото време досега тя никога не го е ревнувала от вниманието и блясъка, който той получава като тенис легенда. Винаги е до него и го подкрепя ненатрапливо.

Обикновена романтична история, в която двама наистина се обичат, но не летят в облаците, а са здраво стъпили на земята. Мария Франсиска рядко дава интервюта и мрази да я наричат Сиска. Затова и не се знае много за нея, освен че е завършила "бизнес администрация" и е чиновничка в застрахователна компания в Майорка.

"Да пътуваме навсякъде заедно не е полезно - дори и да можех. Не мисля, че ще бъде добре както за него, така и за мен. Той се нуждае от своето пространство, когато се състезава. И само идеята, че съм наоколо и го чакам по цял ден, ме изтощава.

Освен това през цялото време той ще се притеснява за мен. Ако го следвам навсякъде, има риск да спрем да се разбираме. Затова предпочитам всеки да следва ангажиментите си, без да прекалява с присъствието си около другия, споделя младото момиче.

Тя си спомня как веднъж в Париж Надал я пита дали иска да отиде на вечеря, организирана от негови спонсори. "Казах му, че предпочитам да остана в хотела. Когато Рафа се върна, ми каза: "Благодаря на Господ, че не дойде". На мястото е гъмжало от фотографи.

За мен да бъда на подобна "сцена" означава да направя крачка към света на знаменитостите. Това обаче е свят, в който не искам да участвам. Не мисля, че Рафа би искал да бъде с жена, която се блазни от подобни възможности. Дори когато семейството ми ме пита за Рафа, предпочитам да не говоря много за него."

Световният №1 не прави изключение и в голяма част от годината е надалеч от приятелката си. Но когато има възможност, не пропуска да бъде с жената на сърцето си. "Нейната къща е много близо до моята, така че когато съм си в Майорка, често се виждаме.

Когато е свободна, идва да ме гледа на турнирите, но не може да ме следва навсякъде, защото работи. Тя си има свой живот, а аз мой. Перфектна е за мен, защото е много спокойна и се познаваме от много, много време. Семействата ни също са приятели от дълги години. Имаме фантастична връзка и се разбираме много добре", споделя самият Надал.

А дали има намерение да последва примера на Роджър Федерер и Лейтън Хюит и да мине под венчило? "Не, засега не. Нямам подобни планове", категоричен е 26-годишният тенисист.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини