Григор отново ще участва на турнира в Мадрид



20-04-2013 12:33 | Станко Димов

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще се завърне на след години отсъствие на силния "Мастърс 1000" турнир в Мадрид от 3 до 12 май с награден фонд 3,5 милиона евро.

Засега той влиза директно в схемата на турнира като 32-и поставен, но може да има и по-предно мястото след добавяне на 180-те точки от "Мастърс 1000" в Монте Карло, които вероятно и ще го въведат в Топ 30 на мъжкия тенис за първи път в кариерата.

Вчера 190-сантиметровият хасковлия загуби трудно от Краля на клея Рафа Надал след 1:2 сета във вълнуващ четвъртфинал.

През пролетта на 2008, 17-годишен, Гришо спечели първи „фючърс” в Барселона, а после и в Алкоркон, игра полуфинал на друг малък турнир около Мадрид и скочи до №477 в мъжката ранглиста. Той се подготвяше с бившия треньор на Федерер Петер Лундгрен и практически започна възхода си.

Представянето му заслужи „уайлд кард” от организаторите на провеждащия се тогава на бърза настилка в зала турнир Мадрид Оупен, Григор бе победен в I кръг и силно разочарован, а през юли спечели юношеския „Уимбълдън”.

Заедно с българина в Мадрид се пускат 4-кратният шампион и защищаващ титла Роджър Федерер, двукратният победител Рафаел Надал, водачът в ранглистата Новак Джокович (шампион през 2012), шампионът за 2008 Анди Мъри, както и Давид Феррер, Дел Потро, Бердих, Цонга. 

В схемата при жените заедно с нашата Цветана Пиронкова са Мария Шарапова, сестрите Уилямс, Азаренка, Вожняцки, Ли На, Квитова.

Любопитно е че на двойки с „уайлд кард”се пуска почти 40-годишната ветеранка Лиза Реймънд (79 титли на двойки в кариерата), която ще си партнира с 20 лета по-младата Лора Робсън.

Междувременно собственикът на турнира Йон Циряк смени настилката на всички кортове в уникалния тенис-комплекс „Каха Махика” (Вълшебната Кутия), след многобройните критики на състезателите и заплахата на самия Надал да не играе на турнира, ако останат странните сини некачествени кортове.

При реконструкцията през последните 6 месеца бяха поставени изцяло нов дренаж от 30 см чакъл, 10 см вулканичен камък и на повърхността парижки краон (варовик) какъвто имат най-добрите кортове в света.

„Каха Махика” има 3 закрити корта – централен „Маноло Сантана” кръстен на директора на турнира и бивш №1 в света с 12 500 места и подвижен покрив, другият с капацитет 3500 места е кръстен на най-добрата испанска тенисистка и бивша N 1 Аранча Санчес.

Сградата помещава ресторанти, изложение с щандове, съблекални, фитнеси, зали за пресконференции, 7 тренировъчни кортове и 15 за падел. Навън има още 12 корта.

Турнирът е известен с факта, че мъже и жени модели са подавачи на топки в по-важните мачове от турнира, както и с присъствието на много звезди от спорта в Мадрид. 

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини