Федерер в подготовка за "прашни" битки с Надал и компания



11-04-2013 15:55 | Николай Драганов

От Индиан Уелс насам, около Роджър Федерер е сравнително тихо. Вчера швейцарецът все пак обяви, че е доволен от своята почивка и вече се подготвя за сезона на клей.

 

Носителят на 17 титли от Големия шлем ще пропусне "Мастърс 1000" турнира в Монте Карло и ще се завърне на корта в Мадрид. Преди дни той публикува снимка, на която го виждаме да тренира на доста екзотичен клей корт, която стана тема за доста спекулации и коментари.

 

Според някои анализатори, швейцарецът се опитва да постави под възможно най-сериозно изпитание своите възможности за игра на червени кортове. От снимката личи, че Федерер тренира на корт с висока надморска височина, а самата настилка също изглежда доста прашна и бавна.

 

Подобни условия несъмнено затрудняват прецизен играч като Федерер, който е силен на далеч по-бързи кортове, където е много по-лесно да записваш уинъри и да не разчиташ до толкова голяма степен на своята физическа издръжливост и умения в защита.

 

През 2009-та година Роджър най-после дочака своя миг и успя да триумфира в Откритото първенство на Франция, възползвайки се отлично от победата на Робин Сьодерлинг над Рафаел Надал. В годините на своята доминация, швейцарецът неизменно бе спиран от Надал в Париж.

 

Полуфинал през 2005-та година и три поредни изгубени финала в следващите три години. Федерер така и няма отговор на играта на испанеца, стане ли дума за "Ролан Гарос". 

 

Няма спор обаче, че въпреки тази поредица разочарования, след Рафа най-добрият играч, дори на клей кортове в новата история на тениса, е именно Роджър Федерер. В кариерата си той е спечелил 178 мача на тази настилка и е изгубил 53. Десет пъти е успявал да спечели титла на червени кортове.

 

Освен бройката титли от Големия шлем, именно играта му на клей дава основание на редица специалисти да считат, че Роджър Федерер е най-големият играч в историята на тениса - по-велик дори от Пийт Сампрас. Американецът има само три титли, 90 победи и 54 загуби на тази настилка. Най-високото му постижение на "Ролан Гарос" пък е едва четвъртфинал.

 

Голямата и може би неизпълнена мечта за Роджър обаче ще си остане триумф над Рафа на "Филип Шатрие". Очакванията испанецът да бъде различен играч след завръщането си не се оправдаха и именно той изглежда голям фаворит за поредна титла в Париж. Федерер от своя страна изглежда все по-изоставащ от своите по-млади и издръжливи физически колеги. 

 

Швейцарският маестро обаче винаги и способен да ни изненада, тъй като едва ли има съмнение, че говорейки за чист, природен талант и майсторство, Роджър няма равен в съвременния тенис. Останало е психологическа нагласа, тактика, издръжливост, доза късмет и разбира се - упорити тренировки.

 

СЕЗОНЪТ НА КЛЕЙ - КЪДЕ ЩЕ ИГРАЯТ ДЖОКОВИЧ, МЪРИ, ФЕДЕРЕР И НАДАЛ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини