Застаряването - добра или лоша тенденция за тениса?



06-04-2013 20:49 | sport360.com

През миналата седмица Давид Ферер и Томи Хаас се срещнаха на полуфинал в Маями, спечелен в крайна сметка от испанеца.

 

31-годишният Ферер загуби финала от Анди Мъри, докато Хаас отпразнува своя 35-ти рожден ден няколко дни след този мач. Не съвсем възрастта, която изниква в съзнанието, когато човек си представи двама атлетични и повече от равностойни тенисисти. Едва ли и от качеството на двубоя човек би допуснал, че на корта са двама души на обща възраст 66 години.

 

В момента в Топ 50 има 11 души на възраст над 30 години, като в същата седмица от сезона, но точно преди 10 години, те са били 5. Средната възраст на Топ 10 пък е 27, а преди 10 години е била 24.3. 

 

Не е тайна, че мъжкият тенис показва тенденция на застаряване и докато опитните играчи продължават стабилно да държат високите си позиции и да доминират в крайните фази на големите турнири, трудно младите таланти ще пробият сред тях.

 

Запитани какви са причините за тази тенденция, топ играчите като Роджър Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри отговарят, че по-добрите методи на тренировка и новите възстановителни програми позволяват да бъдат достигнати нови нива на физическа подготовка, което помага на по-възрастните играчи да бъдат все така конкурентни.

 

Има обаче и друга възможна гледна точка на цялата ситуация. Роджър Федерер, а малко след него и Рафаел Надал покачиха стандартите толкова високо, че Новак Джокович и Анди Мъри трябваше да положат дълги и тежки усилия, за да ги извадят през тази седмица от Топ 2 за първи път от 2003-та година.

 

И ако Федерер и Надал са уникално дуо, то Ноле и Анди също имат с какво да се похварят, що се отнася до атлетизъм, професионализъм и постоянството, с което пробиват напред.

 

От тук лесно можем да стигнем до извода, че следващият пробив на младок ще трябва да е резултат на истински невероятни усилия, ако иска да постави на изпитание сегашните топ играчи.

 

Въпросът с по-високата средна възраст в тениса е широко коментиран, но дали в крайна сметка това е добра, или по-скоро лоша тенденция? Феновете обичат Федерер, Надал, Джокович и Мъри и връзката на тази четворка с тях е изключителна.

 

Но какво ще се случи, когато "голямата четворка" стане "голяма двойка"? Дали не видяхме до някаква степен как изглежда този сценарий в Маями през миналата седмица? Определено се усети празнота. 

 

Ако младите играчи съвсем скоро на оставят своя сериозен отпечатък, определено би трябвало да се притесним какво ще се случи след отказването на Федерер, или - колкото и ужасно да звучи, ако колената на Рафа окончателно се предадат...

 

Дори да сме големи фенове на тези забележителни четирима играчи, както и на завръщания като това на Томи Хаас, ако някой като Ърнест Гулбис или Григор Димитров бе поднесъл изненада и бе достигнал до полуфинал в Маями, най-малкото щеше да бъде добър знак за това, което ни очаква.

 

За съжаление, изненадите в големите турнири са все по-малко и на този етап по-скоро изглежда, че ни предстоят не толкова бляскави години, когато най-после покачването на възрастта професионалния тенис стигне до логичния си край и някои от топ имената се оттеглят.

 

Reem Abulleil, sport360.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини