Надал трябва да пропусне Индиан Уелс и Маями



28-02-2013 17:12 | Станко Димов

Ще участва ли Рафаел Надал на турнирите в Индиан Уелс и Маями, или не? Това е темата, която породи множество дискусии от началото на седмицата. Разбираемо - испанецът е сред символите на съвременния тенис, а през 7-те месеца, в които не игра, липсата му се усещаше сериозно. Който не вярва, да се обърне към спонсори и рекламодатели на големите турнири.

Всъщност поредната контузия, този път най-тежката (що се отнася до продължителност във времето), задейства здраво червената лампичка в календара на Рафа. Не случайно той реши да се върне на корта на турнири на клей в Латинска Америка, които през последните 6-7 години не хващаха окото му. Сега обаче е различно. Травмата в колената и фактът, че „твърдите кортове убиват здравето на играчите”, както самият Надал нееднократно е декларирал, означава ясно едно – промяна в курса.

В този момент няма да бъде изненада, ако Надал тактично откаже турнирите в Индиан Уелс и Маями, които откриват битките в „Мастърс” сериите през сезона. Нещо повече – това ще бъде и най-логичният ход на испанеца. Че защо ще му е на Рафа да приема дори минимален риск с твърд корт, след като още не е напълно възстановен? Заради точки и пари? Ни най-малко! След като си пропуснал последователно US Open и Australian Open, едва ли точките и ранглистата ще излязат на преден план. Финансовите активи на Рафа пък изобщо няма да ги коментирам.

Предвид факта, че след около месец започва сезонът на клей в Европа, където Надал е спечелил около 80% от трофеите си,  няма смисъл да се рискува с Индиан Уелс и Маями. Даже напротив. Рафа ще се окаже страшен тактик, ако успее да си върне формата в Латинска Америка, нещо, което очевидно се получава ден след ден, а след това си вземе няколко седмици почивка, преди „да ги започне” на червено в Европа. Ясно е, че титлата в Бразилия не е най-значимата в кариерата на Матадора, но ако към нея прибави и такава в Акапулко, то тогава чертичката ще скочи неимоверно много в графата „увереност”.

Колкото и да е трудно да подцениш тенисист, който има 11 титли от Големия шлем зад себе си, все пак трябва да признаем, че освен всичко, шансовете на Надал за успех в Индиан Уелс и Маями са нищожни. Хиените Джокович, Федерер и Мъри, чиято игра е родена и базирана върху бързите твърди кортове, просто няма да оставят шанс на испанеца, който пък не е стъпвал на твърд корт от ... една година. А в момента не само тримата на върха в света могат да отупат Рафа на хард, напротив. Дел Потро, Бердих и Цонга също биха имали предимство над испанеца.

Общо взето в момента пред Надал стои следната дилема – да се присъедини към елита на двата „Мастърс”-а и да постави под напрежение не само колената си, но и разклатеното самочувствие, или да се концентрира върху своята територия – сезонът на клей в Европа.

Лично аз бих заложил на второто.

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини