Голямата четворка се събра на полуфинал (обновена)



23-01-2013 14:01 | Станко Димов

Първите четирима поставени в схемата ще се изправят един срещу друг в полуфиналите на Australian Open. Това стана факт, след като Роджър Федерер надви с 3:2 сета Жо-Вилфред Цонга в последния четвъртфинал от турнира. В отделните части швейцарецът взе предимство със 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3 след повече от 3 часа и половина игра.

Двубоят между двамата бе много оспорван, а в големи моменти Цонга взимаше превес, благодарение на мощните си удари от дъното на корта. Французинът игра като равен с равен с Федерер и имаше реален шанс да поднесе изненада, но в решителния пети сет швейцарецът изчисти до минимум грешките и с един решителен пробив си гарантира успех.

Така в спор за място на финал Федерер ще се изправи срещу Анди Мъри, който все още няма загубен сет в турнира. Вторият полуфинал пък противопоставя шампиона от последните две години Новак Джокович и напористия испанец Давид Ферер.

„Двубоят беше много труден. Когато излезеш срещу Жо никога не може да знаеш какво ти е приготвил. Той игра много агресивно, както при сервис, така и при ретур. Топките му падаха дълбоко в корта и мисля, че имах късмет да продължа напред”, сподели Федерер в интервюто на корта.

„Обичам тези 4-5 сетови двубои във вечерната сесия. Дори и да не играя, винаги гледам късните двубои на всички големи турнир. Сега ми предстои среща с Анди Мъри, но преди да мисля за нея ще трябва да се възстановя. Не се притеснявам, защото аз съм младо момче, а не като теб (към Джим Къриър), бързо ще се възстановя”, каза Фед с чувство за хумор.

Двубоят започна чудесно за Федерер, който проби още в първия гейм, а веднага след това затвърди на 0. В четвъртия гейм Цонга стигна до две точки за връщане на пробива, но швейцарецът удържа. Това обаче не се случи в шестия гейм, когато за първи път на турнира досега Роджър допусна пробив и резултатът бе изравнен – 3:3. До края на сета двамата сервираха стабилно, като единствената точка за пробив бе в полза на Федерер 4-4, но французинът я отрази, а малко по-късно сета влезе в тайбрек. Той започна с минибрейк за Федерер и преднина от 0:3, което се оказа достатъчно и без повече грешки от страна на сервиращите сетът завърши с 7:4 точки за швейцареца.

Двамата сервираха повече от стабилно във втория сет до равенство 3:3, но в седмия гейм Федерер показа колебливост, предостави точка за пробив, която бе реализирана от Цонга, а до края на частта французинът даде само една точка на съперника при свой сервис и логично изравни резултата – 6:4.

Третият сет започна с пробив и преднина от 2:0 за Роджър, но още в третия гейм Цонга върна пробива, а малко след това макар и с известни колебания и спасена точка за пробив изравни. По подобие на втората час, до края двамата сервираха мощно и подариха минимален брой точки на противника, което логично доведе до нов тайбрек. В него и двамата направиха някои изключителни точки, но в крайна сметка Федерер бе на по-високо ниво и отново спечели със 7:4, с което възстанови преднината си в сетовете.

Четвъртия сет започна с по един разменен гейм, след което Цонга спаси четири точки за пробив, за да поведе все пак с 2:1. Федерер повтори упражнението на два пъти за 2:2, след което французинът отново поведе. В този момент зрителите на корта станаха свидетели на три поредни пробива – един за швейцареца и два за Цонга, който при 5:3 в своя полза успя да затвори сета в своя полза - 6:3.

 

В решителния пети сет Федерер проби за 3:1, а при 5:2 и сервис на Цонга не успя от цели четири пъти да пробие с цената на мачбол. Минута по-късно обаче, швейцарецът показа характер и спечели подаването си, а с това и мача, класирайки се на 10-тия си пореден полуфинал в Мелбърн.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини