Верижна реакция



08-01-2013 08:48 | Николай Драгиев

Този загадъчен принцип, протичащ на атомно ниво стои в основата на физичен процес, който е в състояние да отключи колосална енергия. Всъщност трябва да имаш доста развинтено въобръжение за да си го представиш как става на практика.

В природата съществуват вещества, чиито атомни ядра имат склонността при среща със свободно летящ неутрон да се разцепват, при което се отделят нови неутрони, а самата реакция е самоподдържаща се. Необходима  е единствено някаква сила, някакво действие което да задвижи този прословут първи неутрон, от който стартира цялата работа. Човечеството открива и овладява този процес в началото на двадесети век и естествено неговото първо приложение е било свързано с причиняването на масова смърт и разрушение в безпрецедентни мащаби.

Същият този принцип обаче може да има забележително градивен и положителен ефект и точно върху това ми се иска да пoразсъждавам. Само да не си помислите, че ви агитирам да подкрепите развитието на ядрената енергетика на предстоящия референдум, нищо подобно. Самият аз смятам да гласувам с едно дебело НЕ, защото вярвам, че не ни трябва нов ,,Кремиковци,, и не желая внуците ми да плащат подобен експеримент, създаден за да си напълнят джобовете определени хора.

Като човек свързан с тениса, няма как да не изпитвам огромна радост и гордост от историческото постижение на Григор Димитров на турнира в Брисбейн. Всъщност аз не съм изненадан толкова много и вярвам, че това е само началото на една блестяща кариера.

Не се съмнявайте обаче, че има и хора в България, които са настроени негативно и не могат да преодолеят собствената си завист и неспоспособност да блеснат по подобен начин. Наслушалал съм се по кортовете в София на какви ли не теории на различни ,,експерти,, , които се чудят как да омаловажат и да си обяснят успехите на Димитров и Пиронкова. Те пропускат най-важната причина – големият талант и трудолюбие на тези двама спортисти.

Има обаче и много нормални, положително настроени хора, които искрено се радват и вдъхновяват от тези победи и те за щастие са мнозинство. Именно към тях е посветен и този скромен материал. Към онези, които неуморно тренират зиме и лете, под палещото слънце и в сковаващия студ на неотоплените зали. Успехите на Димитров и Пиронкова, недвусмислено показаха, че няма значение кой си и от къде произхождаш, а дали притежаваш нужните качества и дали си готов да извървиш целия път, за да стигнеш до големите резултати.

Няма съмнение, че за да се реализираш в този спорт е неимоверно трудно, изисква се време, солидни средства и разбира се малко щастливо стечение на обстоятелствата. Дори една държава с огромни възможности като Великобритания трябваше да чака 76 г. титла от Големия шлем, а суперсилата САЩ. вече 10г. нямат такава. Представете си колко хубаво би било успехите на Димитров и Пиронкова да предизвикат една верижна реакция, също като онази  с неутроните, която протича на атомно ниво и създадената положителна енергия да бъде уловена от десетки и десетки деца които имат желание да тръгнат по техния път. За съжаление все още не сме се научили да се възползваме от подобни пробиви, да ги капитализираме.

Спомнете си какво стана след прословутото Американско лято на 1994 г. Вместо да се превърнем трайно в сериозна сила във футбола, с отказването на златното поколение играчи, приключиха и успехите, а днес дори не можем да се класираме на голямо първенство. Мнозина обвиняват държавата за упадъка на спорта в България и въздишат по онези времена, когато българските спортисти печелеха медали ,,на килограм,, от световни първенства и Олимпийски игри. Аз обаче не съм напълно съгласен с прехвърлянето на вината изцяло върху държавата, а освен това вярвам, че много от онези медали  и титли спечелени преди промените не са ,,чисти,,.Не можем да очакваме да се наливат милиони за развитието на спорта, при положение, че нашите родители получават стотина лева пенсия, а менюто на много домакинства е почти толкова оскъдно, колкото на жител на Ленинград по време на блокадата.

След, като дълго време тениса у нас беше изоставен и не се правеше нищо, сега той е един от най-добре развиващите се спортове и дава пример как могат да се постигат успехи, дори в условията на криза и без да се разчита само на държавата. Няма съмнение, че предстои още много работа, но вярвам че е положена една добра основа, която да позволи реализирането на още много успехи. Така че някой ден, когато косите ни побелеят, не да си спомняме с въздишка сегашните победи, а да споменаваме с признателност първите, онези които дадоха пример. 

Положителният ефект не е насочен само към състезателите. Не всеки може да стане професионалист и да постига победи на големи турнири. Но всеки който се е занимавал сериозно с даден спорт може да развие ценни качества – дисциплина, уважение към самия себе си и към тренъора, способност да се справяш с трудностите.

И ако бъдещето на атомната енергетика в България е съмнително, аз вярвам че победите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова са началото на една заразителна верижна реакция, която може да сложи началото на нова и славна страница на българския тенис.

Николай Драгиев, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини