Финал с цената на титла



06-01-2013 10:40 | Станко Димов

Новият сезон едва започна, а тенисът нахлу с гръм и трясък в родния ефир. При това напълно заслужено. Критикуван от мнозина „специалисти” през последните години, Григор Димитров намери най-добрия начин да накара недоброжелателите си да замълчат. Направи го с класиране за финал още в първия турнир за годината.

Нямам намерение да изпадам в някаква лицемерна еуфория, както ще направят мнозина, а ще опитам да изложа фактите през моя поглед.

Григор записа 4 поредни победи в Австралия, 3 от които над състезатели с по-предно класиране. Особено впечатляващ бе успехът над Раонич, който завърши миналата година в подножието на Топ 10. Победите над Мелцер и Багдатис пък затвърдиха крачката, която Гришо е извървял в развитието си.

Финалът срещу Мъри може да бъде разгледан от много ъгли. Безспорен факт е, че Григор можеше да вземе поне първия сет, но не го направи. И в това няма нищо тревожно. Замислете се само – на колко тенисисти в позицията на Гришо, които играят своя първи финал, няма да трепне ръката, сервирайки за сет? Особено, когато срещу теб е олимпийският шампион?! Едва ли ще са много, ако изобщо ги има.

Най-логичното нещо не света бе Мъри да бие Димитров. Единият има 25 титли, намира се в пика на кариерата си и обира лаврите от последните 6 месеца, които са най-силните в живота му. Другият достига до двубоя в неделя за сефте... Разбира се, историята помни и такива случаи, които обикновено влизат в графата „изключения”.

Най-положителното за нас – играта на българина. Защото Гришо загуби първия, може да загуби и втория си финал. Но трупа безценен опит, който не може да придобие от никъде, освен от подобни двубои.

Няма как да очакваме пиленцето да скочи на рамото още в първия финал, при това срещу Топ 3 състезател. На този етап важното е Димитров да продължи да играе добре, да мисли мач за мач, както обичат да казват родните футболисти.

Запази ли постоянство в изявите си, продължи ли да се развитието си, българинът рано или късно ще спечели и първата си титла. А дай Боже след нея още една и още една и...

Положената основа тази седмица е стабилна. Браво Гришо, гордеем се с теб!

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини