ВИДЕО: Григор Димитров загуби първия си финал в АТР



06-01-2013 08:19 | Станко Димов

Григор Димитров загуби спора за трофея от турнира в Бризбейн. Във финалния сблъсък българинът отстъпи след 6:7 (0), 4:6 пред олимпийския шампион Анди Мъри. Гришо има за какво да съжалява, тъй като и в двата сета имаше преднина от пробив. В първата част водеше с 5:2 гейма, а при 6:5 в своя полза пропусна и сетбол.

В крайна сметка Димитров отстъпи след тайбрек в първата част, което до голяма степен се оказа решаващо за изхода на срещата. През втората част хасковлията проби за 4:3, но до края на срещата не взе гейм.

"Натрупах важен опит. Надявам се догодина отново да се върна тук и да се представя по-добре", сподели след двубоя Гришо.

Въпреки поражението на финала Григор Димитров трябва да се гордее с представянето си. Гришо не само започва сезона с финал, негов първи в кариерата, но и през седмицата успя да победи няколко солидни тенисисти, които са преди него в класирането - Раонич, Мелцер и Багдатис.

От своя страна пък Анди Мъри демонстрира защо е голям шампион. Британецът допускаше доста грешки в началото на срещата, но успя да се мобилизира в най-важните моменти, когато демонстрира неоспоримата си класа. Това му осигури и 25-ата титла в кариерата.

От Бризбейн Гришо си тръгва със 150 точки за ранглистата, които дори могат да му осигурят място в Топ 40, както и с чек на стойност близо $42 000.

Иначе време за почивка за Григор няма да има. През следващата седмица той ще участва на турнира в Сидни, където в първи кръг ще срещне Фабио Фонини.

Как се разви финалът? Всичко започна отлично за Григор Димитров, който с експресен гейм на 0 откри резултата в мача. Нещо повече - Гришо стигна до 15:40 в първото подаване на Мъри и след воле в мрежата от страна на британеца, нашето момче осъществи ранен пробив. В следващите минути двубоят се изравни изключително, като двамата опоненти взимаха лесно сервис-геймовете си. Така се стигна до ключовият момент в първия сет, когато след 25 минути игра Григор Димитров сервираше при 5:3.

Огромното напрежение явно си каза тежката дума и за първи път от началото на двубоя Гришо започна да реди грешка след грешка. Логично се стигна до 15:40 и шанс за Мъри да върне пробива в последния момент. Нашето момче спаси първия брейк-бол, но при втория олимпийският шампион бе безкомпромисен - 5:4.

Разколебаването на Димитров бе моментно и в следващите минути той отново заигра на високо ниво. При 6:5 в своя полза Гришо стигна до сетбол - 30:40. Мъри обаче показа защо е голям шампион и пласира няколко убийствени сервиса, с които не позволи на Димитров дори да върне топката. Така се стигна до тайбрек, където шотландецът се наложи със 7:0 точки.

Първи точки за пробив през втората част се откриха пред Григор Димитров. В ключовия седми гейм българинът достигна до 3 брейк-пойнта, не успя при първите два, но при третия Мъри допусна грешка и пробивът бе факт - 4:3 за българина!

Картината от първата част за жалост се повтори с пълна сила. Мъри пак успя да покаже най-добрия си тенис и не позволи на Гришо да затвърди пробива - 4:4. От тук до края на двубоя Гришо взе 2 точки и в крайна сметка отстъпи с 6:7, 4:6.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини