Цветана Пиронкова и Григор Димитров са №1 на БФТ



20-12-2012 11:31 | Мара Калчева

Българската федерация по тенис определи Цветана Пиронкова и Григор Димитров за най-добри тенисисти за 2012 година, съответно при жените и при мъжете.

Двамата започнаха сезона с историческото трето място за България през януари на световното първенство за смесени отбори „Хопман къп” в Австралия при дебюта на страната в състезанието.

После записаха важни победи като първи ракети на националните отбори за „Фед къп” и Купа „Дейвис”.След това Пиронкова и Димитров заслужиха честта да играят на Олимпийските игри в Лондон, където стигнаха до втори кръг.

Григор стана първият ни тенисист, класирал се за олимпиада. Напълно закономерно Цвети и Григор завършват 2012 година в топ 50 на световните ранглисти.

Пиронкова записа седми полуфинал в кариерата си в състезание от календара на WTA на Турнира на шампионките в София през ноември. Така 25-годишната пловдивчанка стана и първата българка, достигала до тази фаза на заключителен турнир на най-добрите тенисистки.

Освен това Цветана записа и три четвъртфинала през сезона – в Брюксел, Ийстборн, където победи водачката в схемата  и №3 в света Агнешка Радванска, и Бостад. Пиронкова достигна за първи път в кариерата си до осминафинал на Откритото първенство на Съединените щати.

Тя завърши сезона като №42 в световната ранглиста като за четвърти път в последните пет години финишира в топ 50.

Пиронкова е избрана за седми пореден път за най-добра тенисистка на България.

Григор Димитров продължи да подобрява рекордите в мъжкия ни тенис. През юни той стана първият българин, класирал се на полуфинал на турнир на АТР. Това се случи в „Куинс клъб” в Лондон, на състезанието на трева.

След това 21-годишният талант от Хасково повтори това постижение още два пъти – на турнирите в Бостад и Гщаад. На състезанието от сериите „Мастърс 1000” в Маями Гришо стигна осминафинал след победа над седмия в света Томаш Бердих.

Благодарение на отличното си представяне той записа върховото в кариерата си 48-о място в световната ранглиста на 6 ноември, на което се намира и в момента. Това го направи и първият българин, попаднал в топ 50 на класацията.

Димитров печели отличието на БФТ за тенисист на годината за шести път.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини