Надал: След време се виждам се като добър покер играч



06-12-2012 17:03 | Станко Димов

Рафаел Надал от няколко месеца е част от голямото семейство на PokerStars. Испанецът даде любопитно интервю, в което разказва за първите си стъпки в покера и най-емоционалните си моменти на корта. Приятно четене.

- Кога ще те видим на корта отново?
- Щастлив съм от начина, по който колената ми се възстановяват, особено през последните седмици. Най-важното нещо обаче е как ще се завърна на корта, а не кога. Честно казано искам да играя възможно най-скоро, но ще го направя само когато съм на 100% здрав.

- Ти си част от отбора на PokerStars. Как започна да играеш покер?
- Започнах да играя с приятели, както повечето хора. В края на деня е приятно да се събереш с няколко приятеля, да се посмеете и забавлявате заедно. Това беше начинът, по който започнах да играя покер – с приятели, вечер у дома. Така се забавлявам.

- Мислиш ли, че има общо между покера и тениса?
- Да, покерът е игра, в която трябва да останеш концентриран през цялото време, защото ако загубиш концентрация, съперникът ти ще има предимство, също както в тениса.

- Какво най-много те забавлява в покера?
- Както вече казах – забавлявам се истински, когато играя покер с моите приятели. Така мога да изкарам незабравимо вечерите си. В предишния си отговор ви казах, че покерът не е само игра на късмет. Има ситуации, в които можеш да вземеш предимство, особено ако играеш добре. Това е игра, която практикувам, но и в която има какво да подобрявам и развивам. Както знаете аз съм нов в тази игра и определено искам да се развивам в бъдещето като покер състезател.

- Като колко важен момент в кариерата си определяш четвъртия сет на финала на „Ролан Гарос” срещу Новак Джокович?
- Този сет наистина беше важен и след него спечелих 7-ата си титла от „Ролан Гарос”. Това е едно от най-важните постижения в моята кариера, с което влязох в историята. В случая станах играчът, който има най-много титли от „Ролан Гарос”, а освен това го направих с победа над опонент, срещу когото бях записал последователни загуби на финали в Големия шлем. Започнах с победите над Ноле в Монте Карло и Рим, а в Париж просто завърших серията подобаващо – с титла от Шлема. Може би четвъртият сет бе още по-ценен предвид това, което се случи в третия.

- Финалът на Уимбълдън 2008 ли е най-добрият, който си играл някога?
- Не знам. Някои казват това. Но аз самият не знам дали това е най-добрият мач, който някога съм играл. Това е един от най-емоционалните ми двубои, в това няма съмнение. За мен Уимбълдън означава много, подобрих играта си значително, за да спечеля този турнир. Финалът беше двубой, в който всичко можеше да се случи. Първо започнах добре и контролирах събитията в първите два сета. След това трябваше да прекъснем играта няколко пъти заради дъжд. Имах мач-пойнт в четвъртия сет, може би най-добрата ми точка да завърша двубоя с Роджър в сравнение с други случаи срещу него. Роджър обаче направи няколко невероятни удара в този момент. Разбира се, от една страна стоеше и фактът, че бях загубил предишните два финала на Уимбълдън точно от Федерер. Всичко това направи победата ми още по-специална, още повече, че беше първата ми титла от Големия шлем извън „Ролан Гарос”. Определено това е един от най-важните моменти в кариерата ми.

- Загубата от Лукаш Росол на Уимбълдън ли е най-тежката в твоята кариера?
- Не мисля. Загубите са част от играта, те са нещо нормално. Няма как една загуба да е най-тежкият момент в кариерата ми. Най-лошото са контузиите. Конкретно загубата от Росол дойде в момент, в който бях натрупал няколко титли със страхотна игра. Колената ми обаче се чувстваха доста зле след „Ролан Гарос”. Малко бях и изчерпан. Като изключим проблемите с колената, въпросната загуба бе във втори кръг. Аз никога не обичам да губя, но замислете се – може би е по-болезнено ако загубиш на финал. Като тази година в Австралия, където загубих от Джокович, след като се борих 6 часа във финала. Или като загубата от Федерер на Уимбълдън 2007, която дойде след 5 сета игра. Мисля, че в подобна ситуация боли повече, защото си много по-близо до голямата цел – трофеят.

- Смяташ ли, че ще бъдеш във форма на Australian Open 2013?
- Ще видим. Моята цел е да бъда на 100% възстановен. Ако колената ми са на 100% здрави, то тогава със сигурност ще ме видите в Австралия.

- Защо си толкова голям фен на Реал Мадрид, а не на местния отбор Майорка?
- Следя и резултатите на Майорка. Дори в един момент имах ангажименти към този отбор, без значение преки или косвени. Но Майорка е отбор, от който винаги съм се интересувал. Моят чичо (Мигел Анхел) игра за този тим дълго време и това определено е отбор, който обичам. Любовта ми към Реал Мадрид е от детските ми години, може би заради баща ми.

- Как се почувствахте, когато гледахте как вашите приятели, колеги и съперници играят по турнирите, докато вие сте контузен?
- Това е част от моята кариера. Мисля, че имах 8 или 9 невероятни години, за които дори не бях мислил в най-смелите си мечти. Щастлив съм с всичко, което се е случило в кариерата ми и с това, с което трябваше да изправя лице в лице. Просто трябва да приемеш ситуацията и да направиш най-доброто, за да се възстановиш по-скоро. Аз ще направя точно това – ще се опитам да се върна час по-скоро на корта и да играя със същия ентусиазъм и желание, както винаги.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини