Швеция приюти Димитров, заслужена почивка за Цвети



30-11-2012 10:17 | Станко Димов

Сезон 2012 в световния тенис официално приключи и сега е време за заслужена почивка. Това важи с пълна сила за повечето звезди от ATP и WTA, но не и за българската надежда Григор Димитров. Току след края на сезона хасковлията потърси промяна и замени академията на Патрик Муратоглу, в която се подготвяше в последните години, с Good To Great в Швеция, която се държи от бившите скандинавски професионални тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман.

От червените кортове в Париж Гришо се засили към твърдите кортове в Швеция, където под ръководството на Микаел Тилстрьом ще проведе подготовката си за новия сезон. Треньорската рокада бе логично действие на българина, след като доскорошният му наставник – Патрик Муратоглу реши да акцентира усилията си върху американката Серина Уилямс, с която има не само професионални, но й лични взаимоотношения. 

Какво представляваше сезон 2012 за Димитров и как се стигна до генералната промяна? В началото на годината по всичко личеше, че талант №1 на родния тенис най-накрая ще направи дългоочаквания пробив в АТР. Гришо, в тандем с Цветана Пиронкова, стартира сезона в Австралия на „Хопман къп”, където България завърши на трето място. Наистина вдъхновяващ старт на годината за родния тенис запалянко!

Впоследствие обаче огромните очаквания върху „малкия Федерер”, както наричат Димитров по света, се оказаха различни с действителността. Дълго жадуваният пробив в Топ 30 така и не идваше, а Григор заплува в мътните води на непостоянството. И така до лятото, когато нашенецът изигра първите си 3 полуфинала сред професионалистите и разгърна част от безспорния потенциал, който се крие на крехките му рамене.

Първата цел за сезона – класиране на Олимпийските игри бе изпълнена, но след лондонското лято нещата за Димитров не потръгнаха. Заради различни контузии Гришо на практика се провали в сезона на твърди кортове в Северна Америка, който логично приключи за него с отпадане още в първи кръг на US Open, турнирът, който Димитров спечели през 2008-а като юноша.

За радост физическите проблеми изоставиха Гришо в последните седмици от кампанията и хасковлията пое здрава битка към дебютно влизане в Топ 50. Силното му представяне в Базел и Париж в края на сезона осигури на Димитров 48-ото място в света, на което той ще зимува. Заслужено постижение за първата ни ракета! Не ни остава нищо друго, освен да пожелаем на Димитров в шведската академия да направи това, която не успя в тази на Муратоглу – да пробие в Топ 30 на мъжкия елит.

Постоянство! Това е думата, с която можем най-точно да определим сезона на Цветана Пиронкова в WTA. През цялата година българката се бе барикадирала около 40-50-о място в класацията, преди да приключи сезона като №42. Така за трета поредна година почетната гражданка на Пловдив ще посрещна Нова година като част от Топ 50 на световния елит. Доста добър резултат за страна като България.

През целия сезон тръпнехме в очакване на едно от най-значимите спортни събития, които страната ни организира – Турнира на шампионките. Получила специална покана от организаторите – „уайлд кард”, Пиронкова достигна до полуфинал в турнира в „Арена Армеец” в София, където бе спряна от Каролина Вожняцки, тенисистката, която посрещна като №1 последните два сезона.

Макар и да загуби в спора за финала, Цвети изпълни по-важната мисия и събра по 6-7 хиляди души на двубоите си в София, с което счупи всички рекорди по посещаемост на тенис мач в България. Върхът на сезона на Пиронкова бе US Open, където се задържа една седмица, преди да отстъпи на осминафиналите пред Ана Иванович, бивша №1 в света.

„Най-напред ще си подредя гардероба, че все не намирам време за него през сезона. След това ще се отдам на пълна почивка до средата на декември”, разкри Пиронкова след последната си среща за 2012-а. При пловдивчанката и дума не може да става за треньорски рокади, но и едва ли те са нужни, предвид постоянството в изявите й.

Станко Димов, специално за в-к „Животът днес”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини