Новак Джокович - №1 на корта, но и извън него



21-11-2012 12:10 | Станко Димов

Новак Джокович е тенисист номер 1 на планетата Земя. Но той е майстор на словото и човек с великолепно чувство за хумор, типично за истинските мъже от Балканския полуостров.

Ето девет блестящи изречения на Ноле, родени по различно време и на различни кътчета на планетата Земя, събрани и преведени в София от репортер на БТА:

Отговор на журналистически въпрос каква свръхсила би искал да притежава: "Вероятно бих искал да бъда невидим. Тогава ще мога да се напъхам в съблекалнята на девойките".

Джокович обяснява тактиката, с която е спасил два последователни мачбола срещу Федерер на Откритото първенство на САЩ през 2010 година: "Само си затварях очите и удрях форхенд с всичка сила".

За своето куче: "Моето куче се казва Пиер. Това е френско име, купен е в Германия, но ние го смятаме за сърбин. Значи, има три паспорта."

На въпрос как се е чувствал, когато огромна сянка е покрила корта в Мелбърн:
"Едно от най-хубавите чувства в моя живот, все едно спите с любимата жена. Това беше невероятно чувство".

Веднъж Брад Гилбърт пита Джокович: "Можете ли този хот-дог удар между краката? /хот дог: на тенис-жаргон - удар между двата крака/". Джокович отговаря: "Не, имам нещо друго между краката си".

На въпрос дали е видял удар на Федерер на Откритото първенство на САЩ през 2010, идентичен с "хот дог" изпълнение на Федерер срещу Джокович през 2009 година, Джокович отговаря: "Не, не . . . Веднъж го видях на живо, през миналата година, как минава покрай мен. Това е опит, който ме травматизира".

Джокович обяснява защо е ял трева след триумфа си на Уимбълдън през 2011 година: "Ох, това беше нещо, което не мога да обясня. В моите сънища тревата имаше много по-сладък вкус. Всъщност тя имаше вкуса на моята пот. Всичко стана някак си естествено. . . "

Как през 2006 година обясни, че Роджър Федерер е "само човек": "Той е един от най-добрите тенисисти в историята и това го знаете още преди да излезете на корта срещу него. Но той все пак не е извънземен".

Новак Джокович на седемгодишна възраст: "Моята цел в тениса е да стана шампион".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини