Демонстративните мачове – добро или неизбежно зло



18-11-2012 23:06 | Мара Калчева

Водещите тенисисти през цялата 2012 г. се оплакваха колко тежък е сезонът и как си мечтаят за почивка. Но тъкмо сезонът приключи и всички те се юрнаха да играят по демонстративни турнири навсякъде по света. Коментаторът на британския портал The Tennis Space Саймън Кембърс анализира това явление.

Тази неделя финалът на Купа "Дейвис" в Прага е единственото официално състезание за отиващия си сезон. От осемте водещи тенисисти, участвали във финалния шампионат на АТР в Лондон, тук са само Давид Ферер и Томаш Бердих. За останалите сезонът приключи в средата на ноември. А огромното мнозинство от състезатели излезе във ваканция седмица по-рано.

Не може да не забележим, че Новак Джокович, Роджър Федерер и Анди Мъри не спират да участват в демонстративни мачове, като удължават доброволно сезона си. До неотдавна те твърдяха, че трябва да се намали броят на турнирите, а сега сами провеждат излишни мачове. При това те се играят в най-отдалечените части на света и тенисистите губят много време в пътуване, вместо да си почиват.

Ето защо е интересно какво каза Федерер, когато през миналата седмица му зададоха въпрос как съчетава нуждата да съкрати сезона с постоянните демонстративни мачове: „В това се състои и целият чар на периода между сезоните – можеш да правиш всичко, което си искаш. Вместо да играеш почти без почивка на официални турнири.” 

„Ако тенисистът иска да играе демонстративни мачове, това си е негова работа. Може да почива шест седмици, а може да редува почивката с играта. В края на краищата играчите сами носят отговорност за своята подготовка между сезоните”, добавя Роджър.


Основната причина, заради която водещите тенисисти искат да съкратят календара или поне да намалят количеството на задължителните турнири, е че те играят прекалено много мачове. Девет от единадесетте в челото на  ранглистата на АТР са провели през 2012 г. огромно количество двубои. Лидер в този списък е Давид Ферер с 91 мача, тъй като участва и във финала на Купа "Дейвис".


Много от играчите стават заложници на собствения си успех. Колкото по-успешно те се представят на турнирите, толкова повече мачове им се налага да провеждат. Не е толкова лесно всяка седмица да се добираш до финал. Затова отлично разбираме лидерите в световния тенис, когато говорят за съкращаване на сезона.

Но световният тенис не е само водещите играчи. Останалите, които не стигат всяка седмица до полуфиналната фаза, трябва да играят на възможно повече турнири, за да набират точки и заработват премии. Ето защо съществуват поне две групи тенисисти.


Федерер логично сочи различието между играчите, които просто се оплакват от календара и тези, които като него стриктно съставят своя график. Плюс това, някои участват в мачове с благотворителна цел, а не просто да заработват  някакви пари. Например Анди Мъри ще участва в средата на декември в благотворителен турнир, организиран от Анди Родик. Британецът и без това ще тренира във Флорида, така че спокойно може да отдели няколко часа без да пострада собствената му подготовка за новия сезон.


Разбира се, през декември не се организират толкова много демонстративни турнири, много от тях са в средата на сезона. Например BNP Paribas Showdown в нюйоркската зала „Медисън Скуеър Гардън” събира четирима играчи, които са ставали №1 в света. Очаква се организаторите да заплатят половин милион долара на Рафаел Надал.

Но, от друга страна, това е турнир между европейските турнири и американския сезон на твърда настилка. Въпросът е как ще се отрази той на игровата форма на испанеца?

Не си струва да завиждате на водещите играчи, защото кариерата им не е толкова продължителна. И на малцина в тениса им предлагат толкова много пари. Както каза Джон Иснър след като разбра за офертата към Рафа, „той е заслужил тези пари”.


Ако шефовете на световния тур искат тенисистите да играят по-малко демонстративни мачове, трябва детайлно да разработят календара. Ако направят по-малко задължителни турнири, то водещите играчи ще имат повече паузи за почивка. Разбира се, те все пак ще участват на комерсиални състезания, като не се оплакват от трудния сезон.


„Да, аз играя серия от демонстративни мачове, но моят случай е уникален. Никога не ми се е налагало да пътувам до Южна Америка като играч, така че с удоволствие се съгласих на това турне. Но аз все пак ще имам две седмици ваканция и подготовка същевременно.

"По този начин южноамериканското турне ще стане за мен и първи етап на подготовката за новия сезон. Ще бъде много интересно. След това не планирам никакви демонстративни мачове. Освен това ще пропусна първата седмица от сезона. Така че всичко е въпрос на детайлно планиране”, обяснява Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини