Фед критикува бавните кортове: Защитата е новото нападение



13-11-2012 21:58 | Искрен Минчев

Роджър Федерер се обяви за наличието на повече турнири с подчертано бързи кортове през 2013-а година. Той се аргументира с това, че през настоящия сезон зрителите са видели множество интересни битки по различните кортове и този процес може да продължи, но ако кортовете станат по-бързи, а не по-бавни.

Самият Федерер вярва, че по-бавните кортове и топки, комбинирано с подобрената физическа подготовка на състезателите прави почти всяка топка достижима на корта.

"Просто трябва да се направят по-бързи кортовете, тогава е по-трудно за защита. Тогава атакуващият стил ще стане по-важен," аргументира се 31-годишният швейцарец.

"Повечето от нас се налага да се защитават през цялото време заради по-бавните кортове. Това може би е интригуващо, но няма съмнение, че е трудно за самите състезатели. Ясно е, че никой не иска да реализира 15 отлични удара и в края всичко да приключи с грешка.

"Смятам, че понякога по-бързите кортове помагат в това отношение. Това ще помогне на състезателите с различни стилове да разберат, че излизането на мрежата е добро нещо, а не лошо," обосновава се още той.

Според Федерер с тези средно-бързи твърди кортове стиловете на отделните играчи стават почти еднакви, а освен това и условията за игра на Уимбълдън са по-скоро в предимство на състезателите от основната линия.

"Играл съм при различни условия на скорост. Смятам, че трябва да има разлика между отделните покрития, а не всичко да е еднакво. Трябва да има бавни, но и бързи кортове," смята още Федерер.

Подобно мнение изрази и друг топ играч - Янко Типсаревич.

"Ако погледнете как се развива играта в последните 10 години, ще видите че състезателите са подобрили представянето си най-вече в защита. Дори и високи мъже като Дел Потро, Бердих и Цонга се защитават невероятно добре.

"Вижте играчи като Сампрас и Агаси от тези преди, ще видите че те са много агресивни, но не чак толкова добри в защита," коментира Типсаревич.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини