Федерер: Мотивацията и вдъхновението ме държат на ниво



13-11-2012 14:12 | Станко Димов

Преди 9 сезона, 33-годишният Андре Агаси сподели след загубата на финала на заключителния „Мастърс” от Роджър Федерер следното: „Роджър вдъхновява по начина, по който играе. Това ще ме накара да тренирам още повече защото знам, че той е някъде тук”.
През 2012-а година Федерер изигра на изключително ниво поредния си финал в Barclays ATP World Tour Finals, след който сподели какво го вдъхновява да продължава да бъде на топ ниво.

„Мисля, че това са любовта към играта, аплодисментите на публиката, разбира се и двубоите, в които играя за някакъв рекорд, както и сблъсъците с различни генерации и стилове. В тура съм от 13-14 години, през които играта се промени много, страшно много”, коментира 31-годишният Федерер.

„Мисля, че след толкова години човек има нужда от мотивация и вдъхновение, за да продължи да се състезава на високо ниво. Защото не е лесно сутрин да станеш и да поемеш към поредното пътуване, да направиш поредната тренировка, или фитнес обучение или всички неща, които един професионалист прави през годините.

Всички тези неща са приятни, но трябва да има успехи, за да запазиш мотивация да ги правиш. Както разбира се да имаш и точните причини. Много съм щастлив, защото винаги съм бил способен да намеря мотивация и да продължа напред през годините”, сподели Федерер.

Любовта на Федерер към играта се видя ясно и в понеделник вечер в зала О2 в Лондон по време на финала срещу Новак Джокович. В тайбрека на първия сет, при сетбол за Ноле, Федерер изпълни минаващ удар в близост до мрежата, който изправи на крака и най-капризните фенове. Някои от тях пък дори се хванаха за главата от удивление.

„Днешният двубой за мен не беше различен”, коментира Федерер относно страстта си към играта. „Това не означава, че не е забавно когато загубиш. Разбира се, не е приятно, но двубои като този с Ноле носят страхотна наслада и забава на корта”, разкри швейцарецът.

„Обичам да играя срещу млади момчета, защото понякога се оказва, че съм техен идол. В интерес на истината това е доста странна ситуация. Но е хубаво да видиш как се развиват, как следващата генерация идва, по какъв начин играят те. За мен това е достатъчно. За жалост от моето поколение няколко момчета се отказаха. Иначе е забавно да видя в тура Родик, Хюит, Фереро, Хаас”.

Въпреки, че през 2012-а двама от поколението на Федерер – Анди Родик и Хуан Карлос Фереро се оттеглиха от тениса, швейцарецът записа страхотна година и доказа, че все още може да се бори с най-добрите. С триумфа на Уимбълдън през лятото той взе рекордната си 17-а титла от Големия шлем, след което счупи рекорда на Пийт Сампрас за седмици на върха на ранглистата.

„Мисля, че се получи фантастичен сезон. Имахме Олимпийски игри, както и 4 различни шампиони в турнирите от Големия шлем. Много съм щастлив, че успях да се опазя от контузии. Това ми позволи да взема участие в турнирите през целия сезон. Много съм щастлив и от факта, че успях да запазя формата си до самия край на сезона. Тази седмица играх отлично и това ми дава увереност в силите за следващия сезон”, каза още швейцарецът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини