Супершоу и един победител - Новак Джокович (+видео)



13-11-2012 00:31 | Станко Димов

Новак Джокович е новият шампион на заключителния турнир на АТР в Лондон. В изключителен финален двубой сърбинът надви миналогодишния първенец и рекордьор по титли от турнира Роджър Федерер със 7:6 (6), 7:5. Двубоят между двамата продължи 2:15 часа, а световният №1 демонстрира брутална психическа издържливост и на няколко пъти осъществяваше обрати в срещата.

От своя страна Федерер има за какво да съжалява, тъй като и в двата сета водеше комфортно – 3:0 в първия и 4:2 във втория. Нещо повече, при 5:4 във втория сет и сервис на своя страна швейцарецът пропусна 2 сетбола, които в последствие му костваха титлата.

Може би най-любопитната част от статистиката показва следното. Двубоят тази вече е 51-и за Федерер в заключителния „Мастърс”, а швейцарецът за първи път загуби в 2 сета! Респект!

Благодарение на успеха Джокович заработи $1, 760, 000 от наградния фонд, както и 1500 точки за ранглистата. За Федерер пък останаха „скромните” $800 000 и 800 точки. 

Шампионът от миналата година започна впечатляващо двубоя. Федерер не само спечели първия си сервис-гейм на 0, но след това успя и да пробие на 0. Авансът беше затвърден и след едва няколко минути игра швейцарецът имаше комфортен аванс от 3:0 гейма. След първата пауза Джокович успя да се събере и моментално върна пробива, след което изравни резултата - 3:3.

В тези минути играта на сърбина значително се подобри и с втори пробив той успя да поведе с 5:4, при който резултата сервираше за сета. Какъв обрат за Ноле! Джокович дръпна набързо с 40:30 и получи сетбол, но шампионът от последните две години не се отказа. Буквално в последния възможен момент Федерер демонстрира характер и успя не само да спаси сетбола, но и да върне пробива - 5:5.

В крайна сметка изпълненият с обрати сет може би логично приключи с тайбрек, в който отново сърбинът получи сетбол, при 6:5, изпусна го, но при третия опит не сгреши - 8:6 и аванс в резултата за Джокович. Първата част на двубоя продължи близо час и 15 минути, а статистиката показваше, че когато във финал Ноле спечели първия сет - никога не губи (26:0). Имаше ли сили Федерер да промени ситуацията?

Отговорът в началото на втория сет бе - да! След маратонски гейм, който продължи близо 12 минути, швейцарецът успя да пробие и след това да затвърди за 2:0.

Чак в 8-ия гейм Джокович получи точка за връщане на пробива. Федерер обаче отговори подобаващо - с ас по диагонала, след което съумя да запази преднината си - 5:3. Истинска драма се разигра на корта при 5:4, когато швейцарецът сервираше за втория сет.

ФедЕкспрес поведе уверено с 40:15 и по всички личеше, че ще наблюдаваме трета решителна част. Джокович обаче не се бе предал. Ноле не само отрази двата сетбола, но и успя да стигне до точка за пробив, която материализира - 5:5. Този момент на практика реши двубоя, тъй като в следващите два гейма Джокович се наложи на 30 и записа една от най-значимите победи не само за сезона, но и в кариерата си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини