Напук на скептиците, Надал е по-добър от всякога



22-03-2010 18:53 | Николай Драгиев

Недоверие и скептичност носи всеки един въпрос, отправян към Рафаел Надал относно проблемите му с коленете. Дори и в случаите, когато той се чувства наистина добре и го показва на корта. Самият Рафа винаги отговаря любезно и искрено, той просто се надява, че хората най-после ще повярват на това, което казва, а няма да спекулират.

Малко бяха хората, които оцениха нивото, на което беше двубоят му с Анди Мъри в четвъртфиналите на Australian Open. Играта на двамата беше на път да превърне мача в шедьовър, но травмата на Рафа измести всичко това на заден план. Дългоочакваното завръщане на Надал се състоя в Индиън Уелс. И чакането си струваше, тъй като той изглежда дори по-добър от нивото си в Мелбърн.

Подобно е и мнението на един изключително важен човек в щаба на Надал - Франсиско Роиг. Това е човекът, който е дясната ръка на треньора му Тони Надал. Роиг се грижи за Рафа в дълги периоди от годината, когато Тони има други задължения. Роиг е бивш професионален играч, в екипа на Рафа е от 5 години, а освен това е бил наставник на Фелисиано Лопес, Алберто Берасатеги и Алберт Коста. Също така е част от треньорския екип, извел Испания до две титли за Купа "Дейвис".

"Никога не съм виждал Рафа да играе толкова силно въобще от както го познавам. В Абу Даби, и в Мелбърн срещу Мъри, както и сега в Индиън Уелс, ние виждаме един напълно завършен играч, който може да прави изключителни неща на корта," обяснява Роиг.

"Хората си нямат идея за неговото състояние и си говорят общи приказки. За да можеш да коментираш, трябва да си с него всеки ден, за да добиеш представа. Аз съм с него всеки ден и се удивлявам всеки път от възможностите му."

"Не съм виждал друг човек да удря по този начин топката, толкова силно. Не съм вярвал, че състезател може да отиграва топката от толкова тежки ситуации с такава точност и мощ. Това обаче е нещо, което той прави цял живот, а сега продължава да добавя нови елементи към играта си," споделя Роиг.

Според испанския треньор Рафа има още доста години пред себе си, които може да изиграе на 100%. "Рафа завърши 4 години като номер 2, а една като номер 1. На всичкото отгоре той продължава да има амбицията да печели големи турнири. Бях го питал колко Шлема мисли, че може да спечели. Той ми отговори "шест, седем". Аз обаче смятам, че играч с неговия талант, може да вземе поне 8-10, тъй като той е по-добър от други, които вече са постигали това."

"Тенисът обаче е много, много по-труден и тежък в последните 3 години, особено сред играчите в топ 10," добавя още Роиг.

Според мнението на щаба на Рафа, испанецът вече си е върнал увереността в силите. Независимо, че загуби в полуфиналите на Индиън Уелс от Иван Любичич. "Той отново усеща колко е добър. В същото време Рафа не е машина, която работи безотказно. Психическото му състояние е много важно. Той не един Тим Хенман, който правеше всичко сякаш механично. Във важните моменти той отлично знае какъв риск да поеме, което винаги му е от полза," завършва още наставникът.

След неуспешния край на миналата година Рафа отново е тук, а проблемите сякаш се изглаждат един след друг. Личните проблеми между родителите му вече са история. А коленете му, противно на очакванията, вече не го болят. Какво повече може да иска бившият номер 1 преди сезона на клей?

 

"Таймс"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини