Във Франция умуват "историческо" решение за съдбата на "Ролан Гарос"



Във Франция умуват "историческо" решение за съдбата на "Ролан Гарос"
Свързани новини
Свързани турнири
Тагове
22-03-2010 15:22 | Николай Драгиев

От френската тенис федерация официално обявиха, че са на път да вземат "историческо" решение за съдбата на "Ролан Гарос". Французите са притеснени, че в сегашния си вид и разположение, местният турнир няма шанс да се конкурира с останалите три от "Големия Шлем".

Жилберт Исерн, който е генерален директор на федерацията, официално обяви, че се обсъждат планове за преместване на съораженията, но крайното решение вероятно ще бъде взето догодина. Исерн потвърди, че се разглеждат 4 проекти, като един от тях е Откритото първенство на Франция да се премести до двореца "Версай".

Съществува и опция сегашната локация на турнира да се запази, но да бъдат направени сериозни подобрения по нея. Изграждането на нов покрив и инфраструктура ще струва около  $270 милиона, докато цялостно преместване на ново място внушителните $810 милиона.

"Живеем в доста състезателни условия във всяко едно отношение. Останалите три надпревари от Шлема подобриха значително условията, които предлагат в последните 20 години и ние определено сме след тях," обясни Исерн. Той допълни, че турнирът вече се задъхва да поема 450 хилядите души, които го посещават годишно. Състезателите също се оплаквали от малкото лично пространство, което получават. 

"Говорих с Роджър Федерер в Монте Карло миналата година и той изброи един куп оплаквания. И това не беше, защото тогава още нямаше титла при нас. Той бе притеснен от условията, които го съпътстват в първата седмица от надпреварата." Според Исерн няма как Париж да изпадне от Шлема, но въпреки това отделните играчи, може да не искат да участват, ако не им се предложи по-добро качество

"Вижте какво се случи в Австралия през 80-те, когато най-добрите играчи не искаха да играят там. Ние може да срещнем същия проблем. Не се притеснявам за най-добрите играчи, но като цяло трябва да вдигнем нашето ниво," обясни още той.

Исерн потвърди, че в момента има проект за играждането на нов корт със закрит покрив на 800 метра от сегашния централен. Проектът обаче е стопиран по "политически причини". "Няма консенсус по въпроса и затова го стопирахме. Но това са вариантите, ако останем в центъра на Париж. Нов корт с покрив или да закрием сегашния с такъв."

Очаква се решението да бъде взето на асамблея на френската федерация през февруари 2011 г. Другите варианти са турнирът да бъде преместен близо до Дисниленд или двореца "Версай".

"Каквото и да вземе като решение асамблеята, то това ще бъде историческо решение. Няма място за грешки. Ако го преместим, то това ще е за негово добро," завърши Исерн.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини