Лукашенко може да купи Купа "Кремъл"



17-10-2012 20:00 | Мара Калчева

Докато в Москва върви Купа Кремъл президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че иска да пренесе този турнир в собствената си страна. Дали това е само шега, или сериозно намерение на държавен глава, коментира заслужилият треньор на СССР Олга Морозова. 61-годишната ветеранка е тенисист №1 на Русия за ХХ век. В кариерата си е спечелила осем турнира, като през 1974 г. е играла финали на Уимбълдън и "Ролан Гарос". В началото на годината Морозова работеше със Светлана Кузнецова.



Ако загубим турнира, ще зачеркнем историята

Идеята на Лукашенко е сериозна. Беларус иска да има собствен тенис турнир от високо ниво. По принцип е възможно Купа Кремъл да се премести, ако се вземе решение за продажбата на турнира. Разбира се, това е възможно само ако се съгласят организаторите. Лукашенко явно има пари да купи турнира и да го провежда. Но ще бъде голяма загуба за руския тенис – това състезание е епоха в историята на нашия спорт.

Къде ще се провежда турнирът в Беларус? Практически при всички турнири по света от нивото на Купа Кремъл мачовете вървят на един корт. Останалите кортове са само за тренировки. Например в Щутгарт. В Москва обаче има отлична зала,  в която може да се провеждат три мача едновременно. Но важните двубои се играят на главния корт.

В последно време има отлив на звезди в Москва. А дали биха отишли в Беларус, където има политически проблеми? Ситуацията с Купа Кремъл се променя. Съвсем скоро ще се проведе заключителният турнир на годината и затова в Москва пристигат онези, които трябва да събират точки. Нивото на мъжкия турнир не е от най-силните, но това е свързано с парите. За да каниш звезди, трябва голям награден фонд. А ако турнирът се провежда в Беларус няма никакъв проблем да дойдат и тенисисти от топ 20 на света, стига да получат подобаващо заплащане. Това се отнася не само за този турнир, но и за всеки друг, който биха провели в Беларус.

По света има ограничен брой турнири с големи наградни фондове. Най-горе са турнирите от Големия шлем, а след тях – тези с бюджет 2,5 милиона евро. На тях идват най-добрите тенисисти в света. Колкото са по-големи премиите, толкова по-голяма е мотивацията на играчите.

Московската публика е разглезена

Проблем ли е, че даже Мария Шарапова не участва на Купа Кремъл? Смятам, че Маша е гордостта на Русия. На нея й предстои да играе за честта на страната на заключителния турнир. Затова не е странно, че Шарапова не дойде в Москва. Съвсем скоро тя трябва да играе в друга страна и на друг корт.

Снижи ли се нивото на руския тенис? Работата е там, че имахме прекрасно поколение тенисисти и тенисистки. В един момент на еуфория ние изпуснахме следващото поколение таланти. За това трябва да работим в близките години.

Може ли да се свърже липсата на звезди на Купа Кремъл с ниския зрителски интерес, или това е резултат от високите цени на билетите? И двете влияят на зрителския интерес. Проблем на град като Москва е, че публиката е разглезена от големи спортни събития. Даже феновете на тениса ходят главно на полуфиналните и финалните мачове. А на миналогодишния световен шампионат не идваха да гледат дори  звездите, защото цените бяха солени.

Има ли смисъл Купа Кремъл да се премести в Казан, където Марат Сафин предлага да се създаде нов сериозен турнир? Много по-добре би било да създаваме други турнири, а не да местим вече съществуващи. В Петербург вече съществува SPb Open, в другите градове са нужни нови. Трябва да се съобразяваме и с интереса на публиката, и с финансовите възможности на организаторите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини