Федерер: Моля се Надал да е здрав, защото ме прави по-добър



19-03-2010 17:43 | Николай Драгиев

"Това съперничество май никога няма да престане," шегува се Федерер на пресконференцията след благотворителния мач за Хаити. Малко преди това целият свят стана свидетел на скандал между Андре Агаси и Пийт Сампрас по време на иначе благородната кампания.

 

В тази връзка журналистите поискаха от Федерер да направи съпоставка на отношенията си с Надал, спрямо тези на двамата американци. Дали драмата през 2008 г. на "Уимбълдън", сълзите на Роджър в Австралия малко преди това и непрестанните удари на Рафа върху бекхенда на световния номер 1, могат да го извадят по подобен начин извън нерви? Отговорът е "Не"! Поне според Федерер.

"Вижте, всяко подобно съперничство е различно. Да благодарим на Господ, иначе щеше да е страшно скучно. Ние с Рафа очевидно не сме от една страна, та това донася различна динамика на отношенията ни. Не сме и на една възраст, което е особено важно," изтъква Федерер на въпрос дали ситуацията между Сампрас и Агаси прилича на отношенията му с Надал и какво е различното между двете.

"Както и да погледнем нещата, Рафа винаги се е отнасял с огромен респект спрямо мен. Аз правя същото спрямо всеки в нашия спорт. Това е нещото, което даде различна платформа на нашите отношения."

"След това ние се срещнахме толкова много пъти. Играхме при толкова тежки битки, имаме много прекарани минути заедно. Всеки от нас оценява огромните усилия, които полага другия, защото си приличаме. Ние добре осъзнаваме, че битката между нас ни прави по-добри, извисява ни дори като хора. След като имаме толкова общо, ние сме благодарни един на друг в това отношение," признава швейцарецът.

Нещо повече - Федерер не крие, че държи Надал да е здрав и двамата да играят още доста мачове. Според него оставането на корта на Надал е от ключово значение за спорта като цяло.

"Със сигурност не ми е все едно какво става с него. За мен е необходимо той да е здрав. Ако не съм го виждал 5 седмици например, аз намирам начин да се свържа и да разбера какво прави. И за мен, и за спорта като цяло е изключително важно Рафа да е здрав," откровеничи Федерер.

"Смятам, че той се справя добре в последно време. Още преди години хората го отписваха, а до ден днешен не съм видял да се е отказал. Ясно е, че пред него имаше много сериозни проблеми. Но същото важи и за мен. Тази година съм играл 2 мача повече от него и също почивах до Индиън Уелс. Не смятам, че можем да говорим за някаква застрашаваща кариерата му контузия. Да не играеш няколко седмици е напълно нормално. Рискът е твърде голям понякога и трябва добре да планираш участията си. Мисля, че и той вече го осъзнава."

"Със сигурност той е играч, който се нуждае да играе често, да тренира повече. Убеден съм, че прави най-доброто за себе си, за да е напълно здрав. Трудно е, но той обича спорта истински и ще се справи," завършва откровенията си Федерер за своя съперник.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини