Григор Димитров - свободата да бъдеш себе си



25-09-2012 16:14 | ATP worldtour

На 21 години и половина Григор Димитров продължава да носи доспехите на голяма надежда в мъжкия тенис. Никой не го пита дали му харесва, а и той няма право да се оплаква. Живее в мечтата си, както се казва. Може да се похвали с първия милион в банката и за разлика от други може да докаже, че го е постигнал с пот на челото.

От няколко дни българинът е №59 в света - класиране, което е връх за него в ранглистата. Специалистите го държат под око, феновете му се множат по цялото земно кълбо - от Япония през Нова Зеландия и Африка до добрата Стара Европа. Григор навсякъде вдъхва надежда.

„Мисля, че има причина досега той да не е пробил в първите 50 в света. Щом са очаквали от него да го направи, значи е имало основание. Но щом момчето не е успяло, може би си има и конкретна причина .Не ме питайте каква е тя. Мога да ви отговоря само дали той е наясно със себе си и с това какво иска в момента. Отговорът ми е положителен“, това споделя за едно от златните си момчета в своята академия в покрайнините на Париж Патрик Муратоглу.

Треньорът се занимава с Димитров почти от две години и стои в основата на неговия възход след болезнената раздяла с предишния му наставник Питър Макнамара. Муратоглу, който в последните дни обиколи всички възможни жълти издания покрай любовните си снимки със Серена Уилямс, вярва безрезервно в Григор.

„Потенциалът му е огромен. Оттук нататък е пълна загадка докъде ще го развие. Изискват се много различни качества от чисто физическите данни и голия талант, за да се установиш сред водещите пет или десет тенисисти в света. Моите планове са до три години Димитров да го е постигнал.

"Условието, което съм му поставил, е да съхрани тази мотивация, която има сега на всяка цена. Каквото и да му коства в емоционален и личен план, да не се отчайва, да не губи почва под краката си и да не се разсейва. Слуша ли ме, очакват го грандиозни неща в спорта“, убеден е французинът.

Григор дава вид на нахакано момче със самочувствие. На младеж с достатъчно дебела кожа, за да го пази от ухапванията на критиците. Изглежда обаче, че това е само маска и вид защитна реакция.

„Медиите обичат Григор. Той е спонтанен, излъчва щастие и увереност. Забавен е и е извор на шеги и закачки. Чарът му покорява всички. Григор обаче е мечтател с лесно ранима душа. Хората не подозират, че крие дълбока чувствителност. Неговата отговорност и педантичност повече му вредят, отколкото му помагат на корта“, така агентът на Гришо Ана Венестрьом обрисува своя клиент. Според нея той страда най-вече защото досега не му се удава да крачи напред с поведенческите черти на класическия непукист.

„Аз съм си аз. Не мога да се правя на друг, да позирам и да се насилвам да се променям. Родителите са ме възпитавали да бъда себе си, каквото и да ми коства това. Играя така, както го чувствам и изразявам емоциите си, без да ги потискам от някакви глупави скрупули. Понякога губя заради своите принципи, но съвестта ми остава чиста дори и след най-болезненото поражение“, бунтува се първата ракета на България.

Да, Григор просто е господар на собствената си крепост. Това е големият му проблем, който прогони от него поредица специалисти и с който се бори в момента Патрик Муратоглу. Той е едновременно превъплъщение на мечтата на всеки треньор и безподобен тактически кошмар.

Това, което Муратоглу нарича „нетърпение“, на езика на Гришо се превежда като „адската скука“. Французинът не се предава и изисква от своя възпитаник търпение и дисциплина.

„Всеки ден, години наред се молех Господ да ме направи по-послушен на корта. Като малък бях истинско бедствие. Правех каквото си поискам под знака на емоциите. От известно време насам като че ли се промених, а може би пораснах. Все още има дни, в които вземам откачени решения в играта, а след това, като се видя на видео, направо ме е срам. Но това е просто част от уроците на живота“, разкрива Димитров.

Гений ли е хасковлията, или е по-скоро разглезено талантливо хлапе от Балканите? Муратоглу не смее да бъде категоричен.

„Всеки велик спортист има своите особености. Григор е специален. Той се усъвършенства само когато е пуснат на свобода от мен да твори на корта. Гледам да не го ограничавам, да бъде себе си, дори когато зная, че ще сбърка.

"С всяка следваща грешка той се качва с едно стъпало нагоре. Не мога да го вържа на каишка, защото ще погубя душата му, а с нея и таланта му“, разсъждава на глас французинът, докато държи под око Димитров.

Тренировката отдавна е приключила, но Муратоглу не го изпуска от поглед. Какво излъчва лицето, походката, настроението. В следващия миг българинът избухва в бурен смях, без да има конкретна причина, събува маратонките си и тръгва бос към съблекалнята, тананикайки си някаква странна мелодия.

„Ако трябва да го опиша с една дума, нека тя да бъде загадка“, завършва собственикът на парижката академия и на свой ред се усмихва, уж без повод. Всъщност поводът току-що е скочил под душа след изморителна 4-часова игра под дъждовното небе на Париж.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини