Стефан Цветков: Григор и Цветана доказаха класата си



12-08-2012 18:09 | Николай Драганов

Президентът на българската федерация по тенис Стефан Цветков определи като "много добро" представянето на Цветана Пиронкова и Григор Димитров на Олимпийските игри в Лондон и като цяло през сезона. Той призна, че очаква с нетърпение "Турнира на шампионките", който през тази и следващите три години ще се проведе в София и се надява всичко да премине според големите очаквания...

- Как оценявате представянето на Григор Димитров и на Цветана Пиронкова на олимпиадата?

- Като много добро. За първи път България имаше представители и при мъжете, и при жените. Григор и Цветана спечелиха по един мач срещу сериозни съперници и загубиха от тенисисти с по-добро класиране в ранглистата. Двамата доказаха своята класа и в Лондон. През последните месеци и Димитров, и Пиронкова играят силно и са близо до топ 50 в света. Гордеем се с тях и имаме голям късмет, че разполагаме с такива тенисисти.

- Имаше ли шанс да играят и при смесените двойки?

- Да, но не се получи. А нашата двойка бе с шансове дори за медал.

- Вашата оценка за сезона в българския тенис до момента каква е?

- Няма как да е лоша. Трети сме в света при смесените отбори на "Хопмън къп", спечелихме турнира за купа "Дейвис" в София и се върнахме в горната група, запазихме мястото си за "Фед къп" при жените. Пиронкова победи №3 в света Агнешка Радванска в Ийстбърн, а Димитров отстрани Томаш Бердих в Маями. С помощта на Министерството на физическото възпитание и спорта и нашите спонсори вършим много добра работа, за да развиваме и популяризираме тениса. Имаме богат и балансиран календар. Доволни сме и от развитието на нещата при младите, които печелят титли. Водим преговори със сериозна фирма, която да стане спонсор точно на юношите и девойките. За 2013 година ще заложим в бюджета средства за състезателите до 12 и до 14 г. Трябва да им осигурим повече турнири в чужбина, защото изоставаме от конкуренцията с поне 10 участия извън България. Трябва да прекъснем порочната практика да имаме много добри тенисисти при юношите и девойките, които не могат да продължат успешно при професионалистите. В началото на септември в Националния тенис център в София е квалификационният турнир от Nike junior tour, а в края на сезона ще се играят финалите във Флорида. Ако българите се представят добре там, ще получат договори с фирмата.

- В последните дни има засилен интерес към турнира на шампионките в София в края на сезона. Уайлд карт поискаха Марион Бартоли и Сорана Кърстя. На какво се дължи това според вас?

- Този турнир е последен за годината, а осигурява много добри точки и награден фонд. Не е изключено тук да пристигнат и други известни имена като Мария Кириленко, Юлия Гьоргес, Вера Звонарьова, Андрея Петкович. Домакинството на София ще бъде от голяма полза за тениса и атракция за публиката, която ще има възможност да гледа Цветана Пиронкова. Да не подценяваме и рекламния ефект за България и столицата. Държавата ни помага, а до момента имаме осигурена телевизионна аудитория от около
300 милиона души за преките предавания. Билетите за турнира са продават през Ticketpro.bg и се надявам залата да бъде пълна. Има всякакви - и индивидуални, и корпоративни.

- Нещата по план ли се развиват?

- Да. За нас това е голямо предизвикателство. Очакваме зрителите в София да гледат качествен тенис и да увеличим броя на хората, които да следят и да се занимават с този спорт. За турнира освен звезди от професионалната верига ще пристигнат и бивши състезателки от топ 10 на ранглистата, както и цялото ръководство на женската асоциация начело с изпълнителния директор Стейси Аластър.

в-к "Труд"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини